2008. december 14., vasárnap

Az egészséggondozásról, az ájurvédáról

Ájurvéda:
Az Ájurvéda az egész világ kincse. Nem tartozik semmilyen valláshoz, de a hindu kultúra része.


Ayurveda / Ájurvéda / gyógyászat


Az Ayurveda gyógyászat hazánkban egyre népszerűbbé válik miután az emberek tapasztalják, hogy a betegségek tüneti kezelése a hagyományos orvoslás ( gyógyszerek, antibiotikumok) alapján csak ideiglenes kezelés, a valódi ok feltárása nélkül újra – és újra visszatérő, egyre súlyosabb problémákat okoz.

Az Ayurvéda az élet megismerésének, a helyes életvezetésnek a tudománya. Szanszkrit szó, ayur = élet és a veda = tudás, megismerés.
Egy teljes életszemléleti rendszer, melynek egy része a gyógyászat. A gyógyászat két dologgal foglalkozik : elsősorban az egészség megőrzésével,
másodsorban a betegségek gyógyításával.
Az Áyurvéda nem egy misztikus, mágikus, vallásos rendszer, hanem egy, az idő által igazolt, tudományos alapokon nyugvó, ellenőrizhető és tudományos kutatási módszerekkel igazolható komplex orvostudomány,
amelyet ma az orvostudományi egyetemeken oktatnak.

Az Áyurvéda egyike a világ legrégebbi gyógyászati tanainak, hiszen az indiai bölcsek már az i. e. 7. században kidolgoztak egy elméletet az egészségről, a betegségről, a fiziológiáról, a tudatról, az étrendről és a gyógyszerekről, melyek hatékonyak, használatuk manapság is széles körű, és mentesek a káros mellék-,
esetleg évek múlva jelentkező utóhatásoktól is.

Az egészség megőrzéséhez hozzájárul a testápolás is,
mely jelentősen különbözik az európai kozmetikától.
Indiában ősidők óta az egész test ápolásán, szépítésén van a hangsúly.
Az európai kozmetikában még ma is nagyobb hangsúlyt kap az arc,
a nyak, a dekoltázs és a kézfej ápolása.

Az ayurvédikus testápolás az egész bőrfelületre figyelmet fordít, a szépséget és ápoltságot is holisztikusan közelíti meg, ahol minden testrész fontos.
A különböző ayurvédikus kozmetikumok elősegítik a bőrsejtek megújulását, regenerálódását, a bőr szerkezetének javulását, a méreganyagok kiürülését, az erőnlét, a vitalitás és a természetes immunitás növekedését. Mindez elérhető az Indus Ős-só termékcsalád használatával, mely 82 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Belsőleg alkalmazva a szervezet rendkivüli méregtelenítő és tisztító hatásával kiemelkedik a hasonló termékek közül, míg külsőleg - fürdősó formájában -alkalmazva a bőr alatti kötőszövetek közötti méreganyagok feloldásában játszik döntő szerepet.

Az indiai eredetű testápolás dúskál az ásványi sókban, mint pld. az Indus sókristály, a tisztán növényi eredetű olajokban, illatanyagokban, kifejezetten épít az aromaterápiás hatásra.

A nyugati kozmetikákban többnyire olyan termékeket ajánlanak, amelyek nem feltétlenül a bőr- és szervműködések kiegyensúlyozását tartják legfontosabbnak. Ezzel szemben az ayurvédikus szépségápolás segíti a bőr regenerálódását, hatékonyan alkalmazza a növények életerejét és energiáit,
amelyek egy részét az illóanyagok magukban hordozzák.
Az Ayurvédikus kozmetikai termékek ásványi só és gyógynövényalapú, 100%-ig természetes eredetű, magas minőségi követelmények mellett előállított készítmények.


EGYENSÚLY
Ősi tiszta táplálékkal

Itt megismerkedhet az Indus Ős-só termékcsalád tagjaival>>>>>>>>>


Ayurveda

Aromaterápia


Aromaterápiának nevezünk minden olyan eljárást, amelynek segítségével gyógynövények, faanyagok, virágok stb. illatát felszabadítva jótékony hatást gyakorolhatunk akár a beteg, akár az egészséges szervezetre.
Az illatanyag belélegezve eljut az orrüregben található szaglóreceptorokig, ahonnan mint ingerület megy tovább agyunk szaglóközpontja felé.
Itt — mivel az agy szaglóközpontja kapcsolatban van a vegetatív idegrendszerrel — fejtheti ki jótékony hatását szervezetünkre.
Az eljárás veszélytelen, mellékhatásoktól mentes, könnyen kivitelezhetõ.
Az aromaterápiában használt esszenciák, olajok, virágok, levelek,
olykor gyökerek kivonatait tartalmazzák.
Elõállításuk rendkívül munkaigényes és nagy körültekintést igényel.
Az olajok külsõleg történõ felhasználásakor igen jelentõs a helyi hatás, amelynek révén fokózódik a keringés, amely kedvezõ hatással van a
szervezet öngyógyulására, regenerálódására.
Jónéhány régészeti lelet és feljegyzés igazolja, hogy ezeket az anyagokat az õsi civilizációkban — India, Kína, Egyiptom — már évezredekkel ezelõtt használták, kozmetikai és vallási célokra — testápolásra-illatosításra, gyógyításra, járványok tovaterjedésének megállítására.



Ayurveda gyógyászat

Ayurveda testtípusok


Az ayurveda három alapvető testtípust ( dósát ) határoz meg, melyek bőr -, és hajtípusaikban is különböznek egymástól, így más és más kozmetikumok alkalmazhatók esetükben. Mivel a magyar nyelvben nincsenek olyan szavak, amelyek megfelelően közvetítik ezeket a fogalmakat, az eredeti szanszkrit szavakat használjuk kifejezésükre: vata, pitta és kapha.


Ayurveda

Bőrtipus jellemzés

VATA

Jellemzői:
A Vata a levegő és a tér elegye. A Vata típusú bőr száraz, vékony, finom pórusú, érzékeny és érintésre hűvös. Amikor a Vata dósa egyensúlyban van, a bőre halványan és kifinomultan ragyog, ami elegáns és vonzó látványtkölcsönöz. Amikor azonban egyensúlyzavarral küzd, hihetetlenül kiszáradhat, akár pikkelyessé, durvává is válhat.

Lehetséges gondok:
A Vata bőr szépségének leginkább a korai öregedés jelei árthatnak emg. A bőr szárazságra való hajlama és vékonysága miatt hamarabb ráncosodhat mint az átlag. Amennyiben emésztése sincs rendben, tompa és szürkés fényt kap akár már húszas, harmincas éveiben is. Emellett a bőr hajlamos olyan betegségekre, mint a száraz ekcéma és a bőr gomba. A szellemi feszütségek, stresszek, mint például a szorongás, félelem és alváshiány erőteljesen rongálja a Vata bőrt, aminek következtében az fáradtnak és élettelennek hat.

A Vata bőr ápolása:
Egy kis törődéssel könnyedén megőrizheti érzékeny Vata bőrének szépségét és megelőzheti a bajt. Mivel ez a bőrtípus nem túl nedves, a legfontosabb, hogy megóvjuk a kiszáradástól, ezért tehát fogyasszunk meleg, olajos ételeket ( a Ghí és az olivaolaj a legjobb ) és részesítsük előnyben a savanyú, sós és édes ízeket. ( Természetes édes, mint a gyümölcsök, nem pedig a finomított cukrok adta édes ízeket, sóból pedig a természet adta Indus sót ajánlom. Rendkivül hatásos minden bőrtipusra az Indus sószappan alkalmazása, melynek használatával bőre nem szárad ki, bársonyos és puha lesz.
Az Indus só használata egyensúlyban tartja a Vatát.
Kerüljük el a szárító hatású élelmiszereket, mint pld. a kekszeket, a nap folyamán igyunk meg 6 – 8 pohár meleg vizet (ne hideget, ami kibillenti egyensúlyából a Vatát!), és együnk sok lédús gyümölcsöt. Este korán feküdjünk le, lehetőleg 22 óra előtt! A korai lefekvés csökkenti a Vatát, s ez nagyon jó hatást gyakorol majd bőrünk szépségére is. Kerüljük el a bőrt kiszárító tisztítószereket, mint pld. az alkohol tartalmú lemosókat, és végezzünk ( végeztessünk rendszeresen Ayurveda olaj masszázst a test egészén. Ezt a masszázst Abhjangának nevezzük, lehetőleg reggelente, zuhanyozás előtt végezzük.


PITTA

Jellemzői:

A Pitta dósa a víz és a tűz elemeinek keveréke. Ezek alapján bőre világos, puha, meleg és közepesen vastag. Az egyensúlyban lévő Pitta bőr szép, kissé rózsás vagy aranyló csillogású. Mintha belülről sugározna a Pitta bőrű ember.
Haja vékonyszálú és egyenes, gyakran vörös, világosbarna vagy szőke.
A pitta bőr rózsaszín vagy piroskás, sok esetben szeplők, anyajegyek tarkítják.
Lehetséges gondok: a Pitta bőrproblémák között a leggyakoribbak a
kiütések, akné, májfoltok és pigment hibák, mivel a testben nagyobb mennyiségben képviselteti magát a tűz elem.

Lehetséges gondok

Az ilyen bőr nem bírja a hőséget vagy az erős napsütést. Az összes bőrtípus közül a Pitta bőr bírja legkevésbé a napsütést, fokozottan érzékeny, s a leginkább hajlamos rá, hogy az évek során valamilyen bőrbetegséget kapjon a napsütéstől.
A Pitta bőrt roncsolja az érzelmi stressz, főleg az elfolytott düh,
frusztráció vagy a neheztelés.

A pitta bőr ápolása:

Kerülje a túlzott napfényt, a napsütést és a nagy hővel járó kezeléseket, mint pld. az egész testet vagy arcot érő gőzt! Kerülje a csípős, fűszeres ételeket és részesítse előnyben a keserű, fanyar és édes ízeket, melyek mind egyensúlyozzák a Pittát. ( Hangsúlyozom, hogy természetes édességeket, s ne a csokoládét vagy finomított cukrokat fogyassza!) Az édes és lédús gyümölcsök, (különösen a sárgadinnye és a körte), a főtt zöldségek és a rózsalekvár különösen jó hatásúak.
A kiadós folyadékfogyasztás kimossa az érzékeny Pitta bőrből a tisztátalanságokat.
A Pitta bőrre is ajánlott külsőleg az Indus sószappan használata, míg belsőleg naponta Indus sóból készitett sole fogyasztása.Érdemes kerülni a szintetikus vegyszereket mind külsőleg, mind belsőleg,
mert ezek bőrünket nagyon rosszul érintik,
s akár több évi gondtalan alkalmazás után is felütheti fejét a baj.
Kerüljük el a mesterséges szinezéket, tartósítószert tartalmazó készítményeket. A leggyakrabban használt kozmetikai szereinket cseréljk ki szigorúan 100 %-ban természetes alapanyagú termékekre, emellett tartsuk kordában érzelmi stresszeinket sok szabadtéri mozgással, jóga gyakorlatokkal és meditációval.


KAPHA

Jellemzők:

A Kapha dósa a föld és a víz elemek keveréke. A Kapha bőr vastag, olajos, lágy és érintése hideg, bőre ragyogó fehéres porcelánra hasonlít, akárcsak a Hold, és haja jellemzően vastag szálú, hullámos, zsíros és sötét színű. A Kapha bőrtípus tartalmazza a legtöbb kollagént és kötőszövetet, ennek köszönhetően sokkal későbben ráncosodik mint a Vata és a Pitta.

Lehetséges gondok:

Az egyensúlyát veszített Kapha bőr pórusai kitágulnak, a bőr túlságosan zsírossá válik, nedves ekcéma, mitesszer, akné vagy pattanás, illetve víz visszatartás alakulhat ki. Emellett a Kapha bőr hajlamos a gombásodásra.

A Kapha bőr ápolása:

A Kapha bőr az összes közül a leginkább hajlamos az eldugulásra, ezért sokkal gyakrabban kell tisztítani, mint a többit. Tisztítása ajánlott szintén az Indus sószappan alkalmazásával, mely bőrbetegségekre, ekcémára, pattanásos bőrre is kiváló hatású.
Kerülje el a zsíros, pórusokat eldugító krémeket, emellett a nehéz, nehezen emészthető ételeket, mint a sülteket, olajban sülteket, a zsíros húsokat, a sajtokat és a túl gazdag édességeket. Könnyen emészthető, fanyar, keserű és pikáns, kissé csípős ízeket fogyasszon, mert ezek tartják egyensúlyban a Kaphát. A legjobb, ha olívaolajjal főzünk és étkezés előtt az amúgy lassú emésztésünket felszítjuk egy kis gyömbérből és citromból készített gyümölcslével. Gyakran vegyünk meleg fürdőt Indus fürdősóval,, melynek hatása 30 perc fürdőzés estén 3 napi böjt tisztító - méregtelenítő hatásának felel meg.
A pórusokat Indus sószappannal tegyük szabaddá. Csökkentsük a székrekedés esélyét, ezért naponta tornázzunk a vérkeringés javítása érdekében, eképpen az izzadás révén természetesen is elősegítjük a bőr tisztulását.

Minden bőrtipusnak ajánlott az Indus sókristály termékcsalád minden tagja, melyről itt bővebben olvashat>>>>>>>>


Ayurveda ABC

Magyarázat


Aloe Vera:

Az Aloe Verát ősidők óta használják gyógyításra.
Évezredeken átívelő karrierjét annak köszönheti, hogy számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható.

Amla
Embellica officinalis, indiai pöszméte


Ayurvedikus gyógynövény, jó antioxidáns és gazdag kalciumban, foszforban, vasban, karotinban, szénhidrátokban, thiaminban és riboflavinban.

Aromaterápia
A megfázástól a depresszióig, az álmatlanságtól a reumáig számtalan betegség kezelésére használhatók az illóolajok.
Az aromaterápia fás - és lágyszárú növényekből kivont illóolajok
használata terápiás célokra.
Az aromaterápia az egyik legősibb gyógymód,
több ezer évre vezethető vissza eredete .
Az Ayurveda is alkalmazza terápiás módszerként.

Ayurveda

Az 5000 éves indiai orvoslás neve a szanszkritből származik, és azt jelenti:
"a hosszú és egészséges élet tudománya" ( ayus = élet, veda = tudás )
A jó ayurvedikus orvos körülbelül harmincféle teráűpiaformát ismer és alkalmaz.
A pulzusdiagnózissal a betegség okának nyomára jut, majd a testintelligencia aktivizálásával visszaállítja a testnedvek megzavart áramlását.

Brahmi

Ayurvedikus gyógynövény, latin neve: Bacopa monnieri.
Gyakran használják lázra, zúzódásokra, kelésekre és ficamokra.
Indiában mindenféle bőrproblémára eredménnyel használják:
ekcémára, pikkelysömörre, tályogra, fekélyekre.
Hámosító hatású, stimulálja a haj - és körömnövekedést.

Dósa

A testben működő különböző energiák :
a vata, a pitta és a kapha összefoglaló neve az Ayurvedában.

Gotu kola

Az Ayurvedában a Gotu kola az egyik fő gyógynövény
az idegek és az agysejtek revitalizálására.
Erősíti az immunrendszert, tisztítja és táplálja azt és erősíti a mellékveséket.

Henna

A Henna, vagy más néven Mehndi évszázadok óta ismert és termesztett
smaragdzöld színű, apró levelű gyógynövény,
amelyet egyes bőrbetegségek kezelésére,
sebfertőtlenítésre és kozmetikai alapanyagként
( illóolajként, szem -, haj - és bőrszinezőként ) is használnak.

Illóolajok

Az illóolajok egyes növényekből különböző eljárásokkal előállított, jellegzetes illatú, szobahőmérsékleten elillanó folyadékok.
Vízben nem oldódnak.
Oldószerként használhatunk tejet, mézet és úgynevezett bázisolajokat.
pld: napraforgó -, szőlőmag -, szója -, mandula -, avokádóolaj
Az aromaterápia gyógyítás céljából felhasználja az illóolajokat.

Kapha

Energia, ami létrehozza a test szerkezetét. Csontok, izmok, inak.
Biztosítja azt a " ragasztóanyagot ", ami összetartja a sejteket.
Föld és víz elemből áll.
A Kapha adja a vizet mindegyik testrésznek és rendszernek a testben.
" Olajozza " az izületeket, nedvesíti a bőrt és fenntartja az immunrendszert.
Egyensúlyban szeretetként, nyugalomként és megbocsátásként fejeződik ki, ha nincs egyensúlyban, akkor ragaszkodáshoz, mohósághoz és irigységhez vezet.

Kurkuma

Az ayurvedikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják. (tonik)

Margosa / Neem

Az Ayurvedában gyakran alkalmazott gyógynövény. Kivonata a természet egyik legjobb antiszeptikus, gombaölő és baktericid hatású anyaga, de felhasználási köre nagyon széles.

Pitta

A test anyagcsere rendszereként fejeződik ki.
Tűz és víz elemből áll.
Szabályozza az emésztést, a tápanyagok felszívódását, beépülését,
a táplálkozást, az anyagcserét és a testhőmérsékletet.
Ha egyensúlyban van, akkor megértést és az intelligenciát segíti elő,
ha nincs, akkor dühöt, gyűlöletet és féltékenységet ébreszt.

Vata
A mozgás energiája.
Éterből és levegőből áll.
Szabályozza a légzést, a pislogást,
az izmok és a szövetek mozgását, a szívdobogást,
illetve a sejtplazma és a sejtmembránok minden mozgását.
Ha egyensúlyban van, akkor a kreativitást és rugalmasságot segíti elő,
ha nincs, akkor félelmet és aggodalmat okoz.

Kérem, látogassa meg Tiszta Forrás weboldalunkat, ahol a Vegavilág BT ayurvedikus minőségű termékeivel ismerkedhet meg!>>>>>>>>

Nincsenek megjegyzések: