2008. december 26., péntek

Karácsonyfa - fenyőfa


A karácsonyfa története

A karácsonyfa-állítás első írásos emléke a 17. századból maradt fent Elzászban. Az új szokás elsősorban a protestánsok körben terjedt német nyelvterületen, hazánkba szintén a németek révén érkezett meg. Az új keletű divat annyira népszerű volt az arisztokrácia és a polgárság körében, hogy a zsidó vallásúak is átvették a szokást. A városokban elterjedt faállítás fokozatosan kiszorította betlehemezést, míg a falvakban ez a folyamat csak később, a 20. században játszódott le.

Napjainkban szinte kötelező érvényű a karácsonyfát állítani, míg korábban a fát karácsonyfa története, díszítésevagy állították vagy függesztették, leggyakrabban a mestergerendára. Szegényebb házakban, ahol nem telt karácsonyfára a fát ágakkal vagy gúla alakban kivágott favázzal helyettesítették, de akad ennél extrémebb példa is: Szegváron sodrófát kötöttek a mestergerendára, amire gyümölcsöt és süteményt kötöttek. A piramis alakú faváz nemcsak Magyarországon volt ismert, az évről évre újból elővehető fa egész Európában elterjedt volt. A karácsonyfa és a faváz mai értelemben vett feldíszítésére a társadalom többségének nem volt módja, ezért mézeskaláccsal, dióval, színes papírral, zsírral fényesített almával, felfűzött pattogatott kukoricával ékesítették a fát.

A 19. században csak a gyermekek kaptak ajándékot, amelyet gyakran nem a fa alá tettek, hanem a fára akasztottak a többi dísz mellé. A magyarság körében a századfordulón kezdett szokássá válni, hogy a felnőttek is megajándékozzák egymást. A falvak ellenállóbbak voltak a szokással szemben, néhány településen csak az 1960-as években jelent meg a felnőttekre kiterjedő ajándékozás, ami napjainkra a karácsony kötelező elemévé vált.


Milyen fenyőfát válasszunk?

A fenyőfa divat hasonlóképpen sokat változott: míg kezdetben nem feltétlenül ragaszkodtak a fenyőfához, ma a fenyőfa típusát is szeretjük megválogatni. A rendszerváltás óta kibővült választék alapján a következő fenyőtípusok a legelterjedtebbek:

fenyő

előnye

hátránya

douglas fenyő

citromos illat, élénkzöld szín, formás

drága, ága könnyen lehajlik, nem bírja a nehéz díszeket

erdei fenyő

illatos

ritkás ágazatú, nehezebb díszíteni, alakja kevésbé formás

lucfenyő

illatos, olcsó, formás

hamar hullik

ezüstfenyő

illatos, tartós, formás, ágai erősek, könnyen díszíthetőek

szúrós

kaukázusi (köznyelvben normann) fenyő

formás, tartós

nincs illata, drága

fekete fenyő

illatos, extra tartós

erős gyantatermelő

szerb lucfenyő

„féllucként” a luc kiváltására alkalmas

karcsú koronájú

kolorádófenyő/
kolorádói jegenyefenyő

levelei nem hullnak le, hanem rászáradnak az ágra, tartós, nem szúrós

kevésbé elterjedt



douglas fenyő

erdei fenyő

lucfenyő

douglas fenyő: karácsonyfa

erdei fenyő: karácsonyfa

lucfenyő: karácsonyfa

normann fenyő

kolorádófenyő


kaukázusi6normann fenyő: karácsonyfa

kolorádó fenyő: karácsonyfa



Forrás: Ünnep

Nincsenek megjegyzések: