2016. augusztus 18., csütörtök

Állatkertek Éjszakája -- rengeteg programmal




Ötödik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 állatkert csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják.
 


Az ország 11 településén összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az V. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 26-án, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumával közösen, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben pedig a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de azokon a településeken, ahol több bemutatóhely is működik egymás közelében, kombinált jegyek is válthatóak. Pécsett a jegyek eleve kombináltak, azaz érvényesek az Állatkertben és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is. A főváros vonzáskörzetében a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba külön is lehet jegyet váltani, de váltható olyan kombinált jegy is, amely mind a három helyszínre érvényes. A fővárosi kombinált jegy ára felnőttek esetében 3500 Ft, gyermekeknek 2400 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

Az intézményenkénti részletes programkínálatot az egyes állatkertek saját honlapjukon teszik közzé. A résztvevő kertek közül tíz már nyilvánosságra is hozta a saját programjának részleteit, amelyek összefoglalói az alábbiakban olvashatók:



Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark 19 órától várja a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21 és 22 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. Többek között meglátogatják Mucit, az „éneklő" aranysakált is. Néhány állat „éjszakai üzemmódra van kalibrálva", vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi emberek már befejezzük, de a többiek éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők. Az éjszakai túrán érdekes és igen szórakoztató szakvezetésen vesznek részt a látogatók, akik a meglepett állatok csodálkozó és lebegő fénypárként világító tekintetének is szemtanúi lehetnek. 19:30, 20:30, 21:30 és 22:30 kezdéssel „Vakkaraván" indul: ügyességi pálya a vadasparkban, amelyet végigjárva mindenki próbára teheti magát és felfedezheti az éjszakai erdő kincseit! A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd (pl.: tárgyak felismerése zárt dobozban tapintás alapján, szaglás alapján fűszeres csomag megtalálása karton csövekben), amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni. A környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdát helyeznek ki, valamint „Láthatatlan madarak nyomában" címmel madarász előadáson is részt vehetnek a látogatók. 18:00 - 24:00 óráig a kalandpark is várja az extrém izgalmakat kedvelő vendégeket.


Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

A Fővárosi Állat- és Növénykertben augusztus 26-án, pénteken 19 órától egészen éjfélig tartanak az Állatkertek Éjszakája programjai. A kivilágított fókamedencében éjszakai fóka show várja a látogatókat, de lesz elefánttréning, vombatles, zsiráfetetés, pirája és muréna etetés, orrszarvú etetés, tapír etetés, óriásvidra etetés, kígyósimogatás, mérgeskígyó-kezelési bemutató, majomparádé és maki-móka is. A Varázshegyben az Állatok akcióban című állatbemutatót, többféle tematikus programot, illetve térhatású filmeket is láthat a közönség, sőt, ki lehet próbálni az időgép-szimulátort, és meg lehet ismerkedni a bőrevő halakkal is. Az orangután kifutóval szemben a „kedvencek klubjában" barátságos állatokkal lehet majd találkozni, de lesz buborékvarázs, tűzzsonglőr bemutató és jégszobor show is. A belépőjegy erre az estére 2800 forintba kerül, a 14 éven aluli gyermekek részére 1900 forintos gyermekjegy váltható. Az este folyamán érvényesek a fővárosi kombinált jegyek is, amelyek ugyanezen estén, illetve a következő két napon a Budakeszi Vadaspark, illetve a Tropicarium meglátogatására is felhasználhatók.
Fontos tudnivaló, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert programjaira korlátozott számban állnak rendelkezésre jegyek, ezért azokat érdemes elővételben megváltani.


Tropicarium, Budapest (Campona)
A Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáján, 20 órától éjfélig sejtelmes fények között éjszakai látványetetésekre invitálják az érdeklődőket. 20:30-kor a kőhalak, 21:30-kor az aligátorok, 22 órakor a kígyók, 22:30-kor pedig a murénák kapnak enni. Mivel a fővárosi kombinált jegy a Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáját követő két napon is érvényes, ezért péntek mellett szombaton és vasárnap is lesznek látványetetések. Szombaton 10:30-kor tengerimalac etetés, 11:30-kor rája etetés, 11:45-kor a majmok etetése, 14 órakor pedig galléros gyík etetés, vasárnap 10:30-kor orrszarvú leguán etetés, 11:30-kor a majmok etetése, 14:30-kor a nagy cápás akvárium halainak etetése, 14:00-kor pedig kígyó etetés várja az érdeklődőket.

Xantus János Állatkert, Győr

Győrben, a Xantus János állatkertben augusztus 26-án meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várják a látogatókat. A hangulatos, fáklyákkal megvilágított sétányokon izgalmas programokkal vár mindenkit a Xantus János Állatkert. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. A látogatókat a kapucinusmajmok, a tapír család és az örvös medve látványetetése után - csak ezen az estén - meg tudják figyelni, ahogy a kert ragadozói becserkészik a zsákmányukat, mivel a jaguár mellett - új látványosságként - az oroszlán éjszakai falatozása is szerepel a programban. Lesz kézműves foglalkozás is, a vállalkozó kedvűek oroszlán álarcot készíthetnek. A hüllőház mellett bátorságpróbát tehetnek az erre vállalkozó látogatók, ahol a „tapizoo" láda kincsein kívül a „nemszeretem" állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán érdekes új állatbemutatókkal is várják a közönséget, majd testközelből meg lehet ismerkedni a kertben körbevezetett show sztárjaival is.


Jászberényi Állat- és Növénykert

A Jászberényi Állat- és Növénykert az Állatkertek Éjszakáján rendhagyó és interaktív programokkal várja a nagyközönséget. A kapuk 19:30-kor nyílnak. Az estét éjjel is aktív állatok bemutatójával teszik izgalmassá, például a mosómedvék, barnamedvék, vaddisznók, ormányos medvék és oroszlánok látványetetésével, mely által a közönség betekintést nyerhet az állatok természetes zsákmányszerző viselkedésébe. A program során a látogatók bekapcsolódhatnak az állatok ösztöneinek felébresztésébe úgy, hogy részt vehetnek a vacsora előkészítésében és az állatok etetésében is. Az éjszakai program lehetőséget nyújt állatkerti relikviáink megtekintésére, valamint az állatok testközelben illetve a „nem szeretem állatok" bemutatóján való részvételre is. Ezen az éjszakán a kisebb gyerekeknek ugrálóvárral és arcfestéssel kedveskednek. Részletes programról és a látványetetések időpontjairól a bejáratnál tájékoztatót kap minden látogató. Az állatkert kaput egy éjszakai séta után 23:30-kor zárják.


Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskertben e jeles éjszakán fáklyafényben úszó varázslatos hangulatban zajlanak a színes és gazdag programok. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Vadaskert már 18:30-kor megnyitja kapuit. Ezt követően egész este nyuszisimogató, teknősóvoda, állatsimogató, madárbemutató-stand, kígyósimogató és ajándék arcfestő helyszínek várják a látogatókat, az ajándékbolt és büfé nyitva tart. Körülbelül 19:15-kor a főbejárattól minden eddiginél szélesebb körű, kibővített látványetetés indul, két útvonalon, melyek közül a látogatók kedvükre választhatnak. Közös helyről, a nagymacskák királyától, a tigrisektől indulnak a séták. Az egyik körön medvék, majmok, rókák, hiúzok, mosómedvék etetését mutatják be a gondozók, a másik útvonalat gyermekes családoknak, etetni vágyóknak ajánlják, itt a lámák, a pónik, a muflonok és a teve etetésébe lehet bekapcsolódni, valamint ormányosmedvét és gyűrűsfarkú makit etetnek a gondozók. A két csoport utolsó helyszínként közös pontra érkezik és Kecskemét csodálatos oroszlán párjának naplementébe nyúló programját tekinthetik meg együtt. Az oroszlánoktól „átkapcsolás" lesz a mellettük lévő játszótéri színpadhoz ahol a nagyszerű hangulat folytatódik gyermekeknek majd felnőtteknek szóló hangulatos esti élő koncert veszi kezdetét. A koncert közben a Kecskeméti Vadaskert állatait bemutató filmkockák vetítése indul el. A Vadaskert minden eddiginél tovább tart nyitva; jegyeket 22:30-ig lehet váltani és körülbelül 23:15 körül a fáklyák fényeinek eloltásával a Vadaskert elköszön a látogatóktól, az idei nyártól, majd zárja kapuit.


Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a kezdetek óta állandó résztvevője az Állatkertek Éjszakájának. Az este során a látogatók egy igazán rendhagyó programon vehetnek részt az állatkertben, hiszen máskor nincs lehetőség rá, hogy megismerjék az állatkert lakóinak életét sötétedés után. A program során testközelből ismerkedhetnek meg a „nemszeretem" állatokkal, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek. A testközeli ismerkedés azonban lehetővé teszi, hogy legyőzzék félelmüket, és ezeknek az állatoknak az értékeit is megismerjék, ennek révén pedig akár meg is szeressék őket. Az interaktív látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni. Ezek az állatfajok ugyanis az állatkertben is sötétedés után mutatják természetes oldalukat. Mindeközben pedig fontos információkat és különféle érdekességeket hallhatnak látogatóink az egyes állatokról. A program alatt a fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben. Ezen a napon hosszabbított nyitva tartással, reggel 9.00 és este 23.00 között várják a közönséget, tehát aki bármikor a nap folyamán érkezik az állatkertbe, az esti programokon is részt vehet. Jegyváltásra 21.00 óráig lesz lehetőség.


Pécsi Állatkert + Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma

A korábbi nagy siker után természetesen idén is az állatokon lesz a hangsúly Pécsett. Két helyszínen is ismerkedhetnek a látogatók az állatvilággal különböző érdekes programok kereteiben. Az Állatkertben fél óránként látványetetésekkel, az év emlőséhez kapcsolódó kézműves programmal, esti előadással és "Nemszeretem állatok" simogatójával készülnek. A Zsolnay Kulturális Negyedben állatsimogató mellett a programokhoz, állatos témához kapcsolódó Varázsóra, a Planetáriumban pedig az Állatok égen és földön című előadás lesz. Az Állatkert és a Zsolnay Negyed között cabrio busz szállítja a látogatókat. A két helyszínre kedvezményes árú kombinált jegyek válthatóak, ezek vásárlására csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. infópontjai állnak az érdeklődők rendelkezésére.


Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Az Állatkertek Éjszakáján viszont - rendhagyó módon - trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Óriáskígyó közelről és színpompás ara papagáj is várja az érdeklődőket. Az Ökocentrum 3D mozi termében az Elliot, a sárkány című  kalandfilmet tekinthetik meg a vendégek. Lesz éjszakai "Holdfénytúra"  az akváriumok kékesen derengő világába -  idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően - külön díj ellenében - korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvizű akváriumába.


Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark a hagyományainak megfelelően tartja az Állatkertek Éjszakáját, kései nyitva tartással és látványos állatbemutatókkal. Az első látványetetés 19.30-kor kezdődik a rozsomákoknál, ezután kerül sor a szibériai tigrisek, oroszlánok és végül, 22.00-kor a fekete jaguár látványos bemutatójára. Eközben a közönség megtekintheti a borjúfókák esti tornáját, a törpe vízilovak, fosszák és foltos hiénák esti etetését, valamint hüllőkkel is közelebbi, pontosabban testközeli kapcsolatba kerülhetnek. A megszokott jegyáron várják a látogatókat, azzal, hogy az aznap napközben váltott jegyek a blokk felmutatásával estére is érvényesek. 


EuroAstra


Nincsenek megjegyzések: