2016. augusztus 23., kedd

Csak a swing! - New Orleans Swingfesztivál a Müpában




Augusztus utolsó hétvégéjén Ella Fitzgerald és Sting egykori zenésztársa, Scott Robinson, valamint a hétévesen már Louis Armstronggal játszó Enrico Tomasso lesznek a vendégei a Müpa New Orleans Swingfesztiváljának. Augusztus 26-án a Group&Swing látványos showműsorral lép a Fesztivál Színház színpadára. Másnap a New Orleans-jazz magyar szerelmesei, a PapaJazz zenészei, míg a zárónapon a nagy múltú Benkó Dixieland Band egykori tagjaiból alakult Dixie Kings of Hungary adnak koncertet.
A '20-as, '30-as, '40-es évek jazz-zenéje napjaikban reneszánszát éli, a New Orleans Swingfesztivál pedig immár tizenegyedik alkalommal hozza el a műfaj legjobbjait a Müpába. A nyitónapon közel negyven zenész lép színpadra, a Group'n'Swing ugyanis a Bolyki Balázs vezette Bolyki Soul & Gospel Kórussal ad közös koncertet. Augusztus 27-én kiderül, hogyan szólaltatja meg a magyar népzenét egy amerikai jazzsztár. Scott Robinson nemcsak a szaxofon mestere, hanem a magyar tárogató is kedves instrumentuma. A PapaJazz-zel való találkozása is ennek a hangszernek köszönhető. Robinson az 5. Tárogatós Világtalálkozón vendégeskedett, amikor elfogadta a zenekar felkérését a My Blue Heaven című 2016-os albumukon való közreműködésre. Korábban olyan csillagokkal készített lemezt, mint Ella Fitzgerald, Sting, Maria Schneider, Elton John, Joe Lovano, Ron Carter és Bob Brookmeyer - az albumok közül kettő Grammy-díjat is kapott. A fúvóst 2000-ben az Amerikai Egyesült Államok „jazznagykövetévé" is választották.
A Dixie Kings of Hungary tagjai Európa legrégebbi tradicionális jazzfesztiválján, a 46. Breda Jazz Fesztiválon találkoztak először Enrico Tomassóval. A trombitás hétévesen már  Louis Armstronggal játszott, aki élete végéig jó barátságban maradt vele. Zenei anyanyelve, a tradicionális jazz és swing mellett nyitott a bebopra, sőt a fusionre is. Tomasso igazi showman, aki már igen korán belecsöppent a szórakoztatóiparba, gyermekkorában a családi zenekar, a Tomasso Family tagjaként trombitált. A háromszoros British Jazz Awards-birtokos énekes-trombitás a dixieland és a swing legismertebb instrumentális és vokális slágereit adja majd elő a legendás Benkó Dixieland Band tagjaiból alakult zenekarral.

New Orleans Swing

Group'n'Swing + Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus
2016. augusztus 26. 19:30 Fesztivál Színház
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1366097866748553/

PapaJazz és Scott Robinson: Swing-tárogató
2016. augusztus 27. 19:30 Fesztivál Színház
Facebook event: https://www.facebook.com/events/707631242709070/

Dixie Kings of Hungary & Enrico Tomasso
2016. augusztus 28. 19:30 Fesztivál Színház
Facebook event: https://www.facebook.com/events/679460715525373/

https://www.mupa.hu/programok/new-orleans-swingfesztival-2016

 

Nincsenek megjegyzések: