2016. augusztus 21., vasárnap

Szalay – Sokol – Picasso




Szalay - Sokol - Picasso című kiállítás nyílt a Várkert Bazár Testőrpalotájában, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Pozsonyi Városi Galéria szakmai összefogásának eredményeként. 



A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány - amely közel ötszáz Szalay Lajos grafikát őriz -, és a kiállításhoz jelentős szakmai hátteret biztosító Pozsonyi Városi Galéria célja egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely a bemutatott művészek életművének monografikus feldolgozása helyett a 20. századi klasszicizáló rajzi kultúra gyökereit és kultúrtörténeti hátterét mutatja be két olyan közép-európai művész életművén keresztül, akik bár személyesen soha nem találkoztak, az életrajzuk mégis több ponton összeforrt.

Az Alapítvány és a Galéria együttműködése januárban, Pozsonyban kezdődött a mostani kiállítással azonos címen bemutatott tárlattal. (lásd: http://www.gmb.sk/en/exhibition/detail/lajos-szalay-koloman-sokol-pablo-picassohttp://www.gmb.sk/en/exhibition/detail/lajos-szalay-koloman-sokol-pablo-picasso
A szlovákiai kiállítás olyan sikeres volt, hogy a szervezők úgy döntöttek, Budapesten is bemutatják a Szalay Lajos és Koloman Sokol életművét feldolgozó, Pablo Picasso művekkel kiegészített válogatást.

A magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója, Szalay Lajos (1909-1995) és a szlovák grafika enigmatikus alakja, Koloman Sokol (1902-2003) munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig megdöbbentő párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, életművük gerincét az Egyesült Államokban alkották meg, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték, sőt, féltve ápolták.

A kiállítás arra is rávilágít, hogy a hasonló életút mellett Szalay Lajos és Koloman Sokol alkotói szemléletét egyaránt meghatározta Pablo Picasso (1881-1973) hatása: bár a két művészre más és más szempontból hatott a Picasso-jelenség, egyikük sem tudta kivonni magát a mester karizmája alól.

A kiállítás e két közép-európai művész sorsát, világlátását, művészetről vallott nézeteiknek rokonságát és munkásságuk stiláris és tematikus hasonlóságait, ugyanakkor jellegzetes különbségeit tárja fel - mindezt nemzetközi kontextusba helyezve. A kiállítás anyagába két szinten négy terembe több mint 130 Szalay, mintegy 70 Sokol-mű, ezeken túl pedig 13 Pablo Picasso által készített alkotás került.

Kurátorok:
PhDr. Iván Jancár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója
Szabó Lilla, Phd, művészettörténész
Kosinsky Richárd, művészettörténész (KOGART)

Az augusztus 19-től látogatható tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Pozsonyi Városi Galéria és a Várkert Bazár közös szervezésében jött létre. A kiállítás védnökei: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke

2016. augusztus 19 - november 13.
Szalay - Sokol - Picasso
Várkert Bazár, Testőrpalota
Budapest, Ybl Miklós tér 2.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10.00-18.00

www.kogart.hu
www.varkertbazar.hu
https://www.facebook.com/kogart


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: