2016. október 3., hétfő

Diplomataszüret után készül a diplomatabor




Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken, a Koch Borászat szőlőjében. A nagykövetek annyi chardonnay-t szedtek le, hogy Fazekas Sándor miniszter javaslatára külön bor készül belőle.



„Nagyon tetszenek Koch Csaba borai, remélem, legalább olyan jó minőségű bor készül az általunk szedett szőlőből, mint amiket nála lehet kóstolni" - nyilatkozta Roland Galharague, Franciaország nagykövete a szüretelést követően. A bornagyhatalom képviselőjének dicsérete sokat számít - különösen egy külföldön talán kevésbé ismert borvidékkel, Hajós-Bajával kapcsolatban.
A szüret - mint Koch Csaba elmondta - nemcsak afféle reprezentációs esemény volt, a nagykövetek közel két órán keresztül szüreteltek, így több mázsa chardonnay került a kosarakba, majd a présbe. Fazekas Sándor miniszter megemlékezett arról, hogy „a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli", valamint hogy az idei, 2016-os évjárat kiváló borai is Magyarország imázsát tudják erősíteni a világban.
A tárcavezető azt is felvetette, ha már ennyit dolgoztatták a külképviseletek vezetőit, érdemes lehet munkájuk gyümölcséből - akár hagyományteremtő módon - elkészíteni a „diplomatabort". Az ötletet felkarolta Koch Csaba is, aki a nagykövetek által leszedett szőlőből külön palackozza majd le az exkluzív chardonnay-t. Ez a bor nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem különleges presztízstétel készül belőle, amelyből a pincészetben, az arra méltó alkalmakkor bontanak fel majd egy-egy palackkal. Természetesen mindenki, aki a szüreten részt vett, megkóstolhatja munkája eredményét.
A borotai kádármúzeumot és kádárlakást nagy élvezettel szemléző diplomatákról azt is lehet tudni, hogy szeretik a jó magyar borokat. Sok diplomata, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet nemcsak a szőlőben állt helyt derekasan, hanem vásárolt Koch Csaba hazai és nemzetközi versenyeken kitüntetett Kadarkájából, a 2013-as késői szüretelésű Chardonnay-ból és a borvidéki elnök villányi Koch Vin Art Pincéjének zászlósborából, a Csanádból is.

www.pincemuvek.hu
  

Nincsenek megjegyzések: