2016. október 6., csütörtök

Október a Gyulai Várszínházban




A sikeres nyári évad után zárt helyszínen folytatódik a Gyulai Várszínház rendezvénysorozata. A Kamarateremben hetente tartanak előadásokat, koncerteket, kiállításokat, ahova szeretettel várják az érdeklődőket.

Az idei őszi évad október 13-án kezdődik. 18.30 órától egy festménykiállítás nyílik. Az egyik legismertebb debreceni képzőművész, Burai István munkáit
láthatják. Az 1951-ben született alkotó tanulmányait a képzőművészeti szabadiskolában kezdte, majd tagja lett a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak a mesterei. 1970 óta vannak egyéni kiállításai itthon és külföldön. Csoportos tárlatokon 1973-tól vesz részt. Munkássága sokrétű, legfőképpen festményeket készít, de jelentős a grafikai tevékenysége, ezek mellett kerámiákat, festett köveket, plasztikákat, üvegablakokat is készít. Gyulára az eddigi alkotásaiból hoz el egy válogatást.

A kiállítás megnyitója után egy színházi előadást nézhetnek meg, Patrick Süskind: A nagybőgő című produkciót, amely 2016-ban a Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválon a legjobb előadás díjat érdemelte ki. A magyar közönség Darvas Iván legendás alakításán keresztül ismerheti a német író 1981-es darabját, amit ez az előadás most új alapokra helyez Klem Viktor főszereplésével.
Ahogy a tv sorozatsztár  Klem Viktor színész mondja: "Az eredeti mű főhőse pont kétszer olyan idős mint most jómagam. Viszont a kérdések és problémák melyeket hősünk feszeget, éppúgy érintenek egy mai fiatalembert, mint egy nyugdíj előtt álló tapasztalt muzsikust..."
A nagybőgő egy közvetlen beszélgetés a zenész és a néző között. A nagybőgős őszintén vall az életéről, szerelméről, a zenéhez, társadalomhoz fűződő viszonyáról, gyengeségeiről, vagy éppen játszik a hangszerén.
Zenész főhősünk úgy vélekedik saját hangszeréről, hogy létezhet zenekar prímhegedű nélkül, fúvósok nélkül, rézfúvósok, üstdob nélkül, de nem létezhet zenekar nagybőgő nélkül.  A zenekarban toronymagasan a legfontosabb hangszer a nagybőgő. Pedig nem is látszik meg rajta.
Magányos elmélkedése során azonban kiderül, hogy valójában gyűlöli nagybőgőjét, sőt maga a hangszer minden frusztrációjának fő okozója. A kérdés csak az, hogy képes-e változtatni életén, és a titkon imádott fiatal szoprán énekesnő figyelmét végre felkelteni... Patrick Süskind méltán kedvelt A nagybőgő című egyszereplős színművében humorral és iróniával ábrázol egy félresiklott életet.

Október 19-én egy helyszíni beszámoló részesei lehetünk a nyár számunkra legnagyobb sporteseményéről. Bagyinszki Zoltán részt vett a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság egyik fontos meccsén, amikor Magyarország Portugáliával játszott. C. Ronaldot élőben látni nemcsak a focirajongóknak élmény, hanem mindenkinek, aki szereti a sportot. Hát még akkor, amikor a magyar focisták törnek borsot a portugálok orra alá. A képes élménybeszámoló visszaidézi a mámoros napokat, amikor egész Magyarország egyemberként szurkolt a focistáinknak.

Október 26-án folytatódik a komolyzenei koncertek sorozata. Most ismét egy nagyszerű fiatal művészt láthatnak először Gyulán. A többszörös nemzetközi és magyarországi zongoraverseny győztes, Fisher Annie ösztöndíjas Szabó Marcell lesz a vendég. Koncertjén Liszt, Bartók, Debussy, Rachmanyinov művei hangzanak el.
Szabó Marcell 1987-ben született, 1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia Előkésztő Tagozatára. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nádor György és Kemenes András tanítványaként 2012-ben szerezte meg. 2010/11-ben a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia vendéghallgatója volt, jelenleg a Zeneakadémia harmadéves doktorandusza. Versenyeredményeinek sorából kiemelkedik a Nagoyai Zongoraverseny különdíja, valamint a 2014-es Szegedi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen szerzett győzelme. A tavalyi évben Madridból és Párizsból is rangos díjjal térhetett haza: harmadik helyezett lett a XXXIII. Nemzetközi Delia Steinberg zongoraversenyen, és I. díjat hozott el a XVI. Nemzetközi Île de France zongoraversenyről. A fiatal zongoraművész minden bizonnyal sok örömet szerez játékával a gyulai zeneszerető közönségnek.

Október 13. 18.30 óra
Burai István festő kiállításának megnyitója - A történés pillanatában
A tárlat 2016. november 30-ig díjtalanul megtekinthető

Október 13. 1900 óra
Patrick Süskind: A nagybőgő - színmű. „A MOST Feszt 2016. legjobb előadása "
Játssza, rendezte: Klem Viktor
FÜGE produkció
Belépő: 2000 Ft

Október 19. 1900 óra
Bagyinszki Zoltán képes beszámolója - Helyszíni tudósítás a futball-Eb-ről
Belépés díjtalan

Október 26. 1900 óra
Szabó Marcell zongoraestje
„Többszörös külföldi és magyar zongoraverseny-győztes, Fischer Annie ösztöndíjas"
Műsoron: Rahmanyinov, Debussy, Bartók, Liszt művei
Belépő: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

Gyulai Várszínház Kamaraterem
Gyula, Kossuth u. 13.

http://gyulaivarszinhaz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: