2016. október 21., péntek

Textúra 2016 - Képzőművészet, irodalom és színház egyvelege a Magyar Nemzeti Galériában




Az összművészeti előadássorozat 2014-ben kezdődött a Szépművészeti Múzeumban, majd annak bezárása után 2015-ben a Magyar Nemzeti Galériában
(MNG) folytatódott, s most ugyanitt újra következik hat estén: 2016. november 8-án, 15-én, 24-én, 29-én, valamint december 6-án és 13-án, minden alkalommal 19-től 21.45 óráig.
A felkért tíz kortárs magyar szerző írását a Múzeum igazgatósága által kiválasztott tíz képzőművészeti alkotás kiállításának helyszínén színészek előadásában mutatja be a hat estén. Korábban a szerzők maguk választhatták ki a nekik tetsző alkotást, amely inspirálta őket szövegük megírására. Igen izgalmas vállalkozás, hogy egy-egy kortárs író vagy költő milyen új értelmezést talál az illető képhez.
Valló Péter (Kossuth- és Jászai Mari-díjas), a Radnóti Színház főrendezője irányítja ez előadásokat. Mint mondja, örül a különleges kísérleti műfajnak szánt csemegének azért is, mert a legnagyobb remekműveket közelebb hozzák a látogatókhoz. Igyekszik évente felelősséggel megbízni kortárs irodalmárokat, bár azok lassan elfogynak a készletből, amíg a festmények nem. Az idei produkciók jelmezeit a MOME Divat- és Textilszakos hallgatói készítik Remete Krisztina oktatóval.
A néző eldöntheti, mennyi időt tölt el az egyes képeknél/jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat este párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő. A képek a nemzeti kánon részei. Most azonban újabb jelentést hordozhatnak a 21. századi közönség számára.
A művek, az írók és a színészek:
Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban - Berniczky Éva írása -: Stefanovics Angéla (előadásában).
Bálint Endre: Fűrészelni jaj de rossz - Dragomán György - Hámori Gabriella.
Fehér László: Kútbanéző - Garaczi László - Kelemen József, Szabó Sebestyén László (nov. 29-én.).
Hollósy Simon: Tengerihántás - Grecsó Krisztián - Szatory Dávid (nov. 8., 29., dec. 13.), Schmied Zoltán (nov. 15., 24., dec. 6.).
Szinyei Merse Pál: Majális - Kemény Zsófi - Csőre Gábor (nov. 15-én Olasz Renátó).
Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő - Kiss Noémi - Lovas Rozi, közreműködik Bánhegyi Tünde hegedűművész.
Székely Bertalan: Egri nők - Péterfy Gergely - Murányi Tünde (nov. 8., 15., 24.), Vándor Éva (nov. 29.), Csákányi Eszter (dec. 6., 13.).
Gulácsy Lajos: A varázsló kertje - Rakovszky Zsuzsa - László Zsolt.
Berény Róbert: Csellózó nő - Térey János - Tasnádi Bence, Hajdu Tibor (nov. 11-én.), közreműködik Tihanyi Zsuzsanna zongoraművész.
M. S. mester: Vizitáció - Tóth Kriszta - Balsai Móni, Trokán Anna.
Közreműködik még az Anima Musicae Kamarazenekar.
A sajtóbemutatón kedvcsinálónak megtekinthettük az MNG B épületének I. emeletén Hollósy Simon: Tengerihántás című művét és az arra komponált Grecsó Krisztián féle szellemes monológot (Párterápia címmel) Szatory Dávid nagyszerű előadásában.
Hasznos tanácsok: szervezett középiskolai csoportok külön kedvezményekkel vásárolhatnak jegyet az előadásra. A kezdés előtt javasolt érkezés: 18:30-kor!
Jegyek elővételben is kaphatók, a jegyár 4.000 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 50% kedvezménnyel. Az előadásokon megvásárolható a katalógus a szövegekkel együtt 1.000 forintért.
A rendezvénysorozat tavasszal gyerekek számára folytatódik Minitextúra címmel.

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: