2016. október 5., szerda

Vigyázzunk a kenyerünkre!




Megint kiszáradt a kenyér? Elszámoltuk magunkat, és megpenészedett a maradék? Senki sem dob ki szívesen ételt, pedig sajnos minden háztartásban keletkezik felesleg, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy leggyakrabban a kenyérfélék kerülnek a szemétbe. Néhány trükkel azonban meghosszabbíthatjuk a pékáruk életét, és akkor sem kell kidobnunk azokat, ha minden igyekezetünk ellenére kiszáradtak.

Fontos, hogy mindig tudatosan vásároljunk: annyit, amennyit biztosan elfogyasztunk, és amit megvettünk, azt tároljuk megfelelően. Mindig érdemes ellenőrizni a lejárati dátumot, és aszerint felhasználni a megvásárolt élelmiszereket, hogy melyik mennyire romlékony. A kenyér eltarthatóságát több tényező is befolyásolja: ideális tárolási körülmények között általában a gyártástól számított 3 napon belül javasolt elfogyasztani, de ez függ a felhasznált gabonától is. A hosszú érési idejű, kovászolt eljárással előállított rozskenyér tartható el legtovább, az egyszerű, kovász és zsiradék felhasználása nélkül készített termékek pedig csak rövidebb ideig.

Vásárláskor keressük a magas minőségű termékeket, amelyeket tovább élvezhetünk. A Tesco áruházakban található pékáruk kiemelkedő minőségére nemcsak a gondosan válogatott és ellenőrzött alapanyagok jelentenek garanciát, hanem az áruházlánc 85 mesterpékjének szaktudása is. A sütőipar szakmai csúcsát jelentő mesterlevéllel rendelkező szakemberek ugyanis a folyamatos magas színvonal biztosításán és a vásárlói igényeknek megfelelő új termékek fejlesztésén dolgoznak.

Otthon érdemes a kenyeret szobahőmérsékleten, papírba csomagolva egy jól szellőző tárolóban tartani. A dobozt tisztítsuk és fertőtlenítsük havonta, hogy megelőzzük a penészhez és egyéb, kenyérbetegségekhez vezető kórokozók keletkezését. Ha úgy érezzük, hogy a vásárolt kenyér kifog rajtunk, fagyasszuk le, akár szeletenként. Hűtőbe azonban semmiképp ne tegyük, hiszen a közhiedelemmel ellentétben ez nem tesz jót, mi több, a párás levegő miatt könnyen bepenészedhet.

Akkor se csüggedjünk, ha kiszáradt a kenyerünk, mert ebben a formájában is rengeteg módon felhasználhatjuk. Mielőtt azonban a recepteken törnénk a fejünket, tegyük egy papírzacskóba, majd melegítsük 3 percig 180°C-os sütőben. Így életet lehelhetünk bele, arra azonban mindig figyeljünk, hogy ez a technika a vásárlástól számítva csak rövid ideig alkalmazható.

Ha a megvásárolt kenyér már teljesen kiszáradt, semmiképp se dobjuk ki a szemetesbe, inkább hasznosítsuk olyan ételekhez, amelyeknél az elengedhetetlen alapanyagnak számít. Ha az olasz konyha szerelmesei vagyunk, készítsünk ízletes paradicsomos-fokhagymás bruschettát vagy panzanellát, más nevén kenyérsalátát. Esetleg főzzünk különleges, olvadó sajttal és kelkáposztával megbolondított kenyérlevest, vagy dobjunk fel egy csésze krémlevest fűszerektől illatozó krutonnal. A kenyér desszertekhez is ideális hozzávaló lehet: a latin-amerikai tejpudinghoz sütés előtt csupán áztassuk fahéjjal és vajjal elkevert tejbe. Ha pedig gyors és egyszerű megoldást keresünk, készítsünk házi morzsát: ehhez pirítsuk aranybarnára néhány szikkadt szeletet, majd aprítóba téve daráljuk le azokat. Természetesen ezek mellett még számtalan módon felhasználhatjuk a száraz kenyeret, többek között növénytápot vagy kiskedvenceinknek szánt nassolnivalót is előállíthatunk belőle. Bárhogyan is hasznosítjuk, a lényeg, hogy ne dobjuk a szemetesbe!

A Tesco is tesz a pazarlás ellen: 2007 óta együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, és ma már 80 hipermarketből szállítják el a szigorú szabályozás miatt már nem eladható, de a fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszert a rászorulóknak.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: