2017. február 3., péntek

Közösség – Nemzedék – Hagyomány” – 20 Forr-Más év




2017. február 4-én (szombaton) 18 órakor ünnepli fennállásának 20 éves jubileumát a százhalombattai Forr-Más Hagyományőrző Együttes. A rendezvényre a Barátság Kulturális Központ Színháztermében kerül sor, „Közösség - Nemzedék - Hagyomány - 20 Forr-Más év" címmel. A gálán ízelítőt láthatnak az együttes 20 évéről.

Meghívást kapott az évfordulóra, a Naprózsafa Hagyományőrző Együttes, Diósd, a Hajtóka Hagyományőrző Együttes, Tárnok, a Csattogók, Verőce és a Forrás Néptáncegyüttes, Százhalombatta. Közreműködik: a Folt Folk Form Zenekar, akik már több alkalommal kísérték az együttest hazai és külföldi fellépéseiken.  Különleges pillanatokra is sor kerül az est folyamán, hiszen a a tanárok táncát, a nemzedékek táncát is láthatja a közönség, ahol a szülők táncos gyerekeikkel közösen mutatnak be táncokat. Az ünnepi műsorra meghívást kaptak még az azok a régi táncosok is, akik korábban táncoltak a Forr-Másban. Az együttes tánckarvezetői: Heiger József és Jencsel Noémi. Együttes és művészeti vezető Szigetvári József.

A Forr-Más Hagyományőrző Együttes a szó legnemesebb értelmében, amatőr művészeti közösség. Szigetvári József együttes és művészeti vezető 1984-ben alapította meg a Forrás Néptáncegyüttest, hagyományt teremtve egy olyan iparvárosban, ahol az ország távoli tájairól idetelepült emberek a saját hagyományaikat már alig őrizték. Mára közel 600 tagot tud a soraiban, a csepp gyermektől a felnőtt korosztályig.

1996-ban Dobos Ágnes alapító kezdeményezésére többekben felmerült az igény egy idősebbekből álló néptánccsoport létrehozására, a felhívásnak óriási sikere volt, mintegy ötvenen jelentkeztek. Szigetvári József támogatását megnyerve azonnal elkezdődött a szervezés, melyhez csatlakozott Szalai Gáborné, Mártika alapító tag is. Így a felhívásnak köszönhetően mintegy ötvenen jelentkeztek és kezdtek el táncolni. Ekkor alakult Forr-Más néven az együttes kapcsolódva a Forrás Néptáncegyütteshez, melynek névadója Buzay József alapító tag volt.

Az együttes szinte teljes mértékben önfenntartó, jelentős és saját anyagi áldozatok árán működnek, jelmezeiket maguk készítik, és vásárolják. A közösség túlélve a kezdeti lelkesedéseket, igazi civil közösséggé nőtte ki magát. Az együttes a Magyarok Öröksége Alapítvány és a Barátság Kulturális Központ csoportjaként működik. Igazi közösséget hoztak létre, amelynek célja, hogy a néphagyományokat színpadra állítsák. Nem, véletlen tehát, hogy a Forr-Más fellépését mindenhol nagy siker és szeretet övezi: igaz, hogy nem nevezhető az együttes képzett táncosokból álló csoportnak, de szeretetük és őszinteségük mindenhol áthatja a közönséget. Igen sokat tesznek a szakmai fejlődésért, munkájukat nagyon komolyan veszik: színpadi munkájuk szándékában és a ráfordított munka tükrében példa értékű, hiszen az együttes tagjai komoly felnőttek: intézményvezetők, vállalkozók, alkalmazottak, szülők, nagyszülők közösségre. Tiszteletre méltó, hogy életkorukat meghazudtolóan, szívvel, lélekkel ügyködnek a nemzeti kultúra megmentésén, és hogy olyan dolgot tudnak megmutatni, amit egyébként fiatal táncosokkal nem lehetne.
Külön érdeklődéssel fordulnak a lakóhely Százhalombatta kultúrája felé, hiszen a mezőföldi táncokkal közel egy évig foglalkoztak. Az együttes tagjai kiveszik részüket a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál lebonyolításából is és minden olyan rendezvényből, amely városunkban kerül megrendezésre, és a népművészethez kötődik. Tevékenységük országos és példaértékű, az első olyan együttes volt az országban, amelynek a tagjai soha nem táncoltak azelőtt, ám a városban működő táncegyüttes példáján felbuzdulva, felnőttkorban kezdtek el foglalkozni a néptánccal, népművészettel. Az országos szakmai közvélemény mindenhol nagy csodálkozással és szeretettel fogadta az együttes felbukkanását, amely új korszakot nyitott: követve a százhalombattai modellt számos településen alakultak hasonló együttesek.

Számos tájegység táncait mutatták be az elmúlt 20 évben, több fesztiválon és rendezvényen vettek részt belföldön és külföldön, Hollandiától egészen Diósdig. Rendszeres fellépnek a százhalombattai és térségi kulturális rendezvényeken, országos néptánctalálkozókon.

2000-ben Pécsváradon a minősítő megmérettetésen külön „senior" kategóriát alkottak, és a Forr-Más a legmagasabb elismerést is megszerezte.  2006-ban a tízéves jubileum évében Százhalombatta Város Önkormányzata „Kultúráért Százhalombatta Díjat" adományozott az együttesnek. Ugyanebben az évben a Pest Megyei Önkormányzat Megyenapján a Közép-Magyarországi Folklór Szövetség által alapított „Pest Megye Népművészetéért Díjat" is megkapta a Forr- Más.

20 év elteltével a közel 40 főből álló együttes kiváló közösségé alakult, ahol a barátság, az együttlét öröme és a tánc adja az erőt.

2017. február 4. 18:00
„Közösség - Nemzedék - Hagyomány - 20 Forr-Más év"
Barátság Kulturális Központ
Százhalombatta, Szent István tér 5.
Belépődíj: 1000.-Ft (mellyel a Forr-Más Együttest támogatja)
Jegyek vásárolhatók: a Barátság Kulturális Központ Jegypénztárában

https://baratsagkk.hu
http://szazhalombatta.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: