2017. február 1., szerda

Németország - az úti cél 2017-ben is




A sokszínű Németország idén elsősorban a reformáció 500 éves jubileumát ünnepli. Fél évezrede szögezte ki Luther Márton szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára a vallást megújító 95 tételét, amelyek megváltoztatták a világot.

Berlin Charlottenburg


Országszerte kiállítások, megemlékezések, koncertek kísérik a reformáció diadalútját nemcsak Wittenbergben és Eislebenben, hanem mindenütt egész Németországban. Néhány esemény: Mühlbergben múzeumot avattak a reformáció történetéről; Rothenburg ob der Tauber középkori bűnügyi múzeumában a boszorkányüldözést és a vallási villongásokat mutatják be; Essenben a Ruhr Museum emlékezik meg az eseményekről; Berlinben a Deutsches Historisches Museumban nyílt kiállítás a Walter Gropius által emelt épületben A protestantizmus 500 éve címmel. Eisenachban Wartburg vára a Szent Római Birodalom és a germánok történetével foglalkozik. Münchenben a Bajor Állami Múzeumban a Lovagok, parasztok, luteránusok 1500 körül címmel rendez nagyszabású kiállítást. Északon, bár Luther személyesen nem járt ott, hatásáról a greifswaldi múzeumban láthatunk dokumentumokat.
Berlin kiemelt rendezvényei:
Nemzetközi Kertkiállítás (IGA) lesz április 1-től. Aki pedig többet szeretne mozogni, azok a Nemzetközi Tornakiállítást látogathatják.
Secret Tours Berlin a német főváros építészeti emlékeivel és legendáival ismerteti meg a látogatókat naponta különleges városnéző túráin: metróalagutakban vagy a Prenzlauer Berg szőlőhegyein - akár kerékpáron is. Megmutatják a trendi negyedeket, mint a Kreuzberg vagy a Treptow. A programok Top Secret Túra néven is megtalálhatók.
2017. február 9-19-ig izgulhatunk a díjakért a Berlini Filmfesztiválon.
Március 1-5-ig nevezetes esemény az Europa Parkban az Euro Dance Festival. Ha már tánc, Brémában március 17-24-ig huszadik alkalommal kerül sor a kortárs táncfesztiválra Tanz Bremen címmel.
Éjszakai borélmények március 10-11-én a pfalzi Bad Dürkheim szőlőhegyén - színpompás világítással, borkóstolóval.
Usedom szigetén szánhúzó verseny
A Baltic Lights rendezvény keretében március 10-12-ig Németország legészakibb szigetén különböző országokból érkező 300 négylábú és vezetőik mérik össze tudásukat a szánhúzó versenyen. A rendezvényt kulináris finomságok és fáklyás kirándulások tarkítják.
A Lufthansa új szolgáltatásokkal bővítette kínálatát, mint a csomagok automatákkal való feladása, azután nyomon követése az egyes állomásoknál.
További információk és programok a www.germany.travel/en/  oldalon találhatók

Dobi Ildikó - EuroAstra

 

Nincsenek megjegyzések: