2017. február 10., péntek

Top 3 tévhit a bűvészekről




A legtöbb embernek van egy kialakult képe a bűvészetről és a bűvészekről. Az Illúzió Mesterei bűvész show fellépői segítségével ledöntjük a leggyakoribb tévhiteket:



1. A bűvészet gyerekeknek való

Valóban igaz, hogy a bűvészet egyik ága a gyerekbűvészet, ami kifejezetten a legifjabb korosztály szórakoztatásáról szól - kb. 4 éves kortól kezdik el ténylegesen élvezni a bűvészelőadásokat -, de ez a bűvészetnek csak egy kis területe. A magasabb szintű bűvész előadókat több kategóriába sorolhatjuk: illuzionisták, mentalisták, színpadi manipulátorok, szabadulóművészek és még sorolhatnánk azokat, akik felnőtteknek szóló szórakoztató műsorokat adnak. Itthon olyan neves bűvészek képviselik ezt a szórakoztató műfajt, mint Hajnóczy Soma, Badár Tamás, Nagy Molnár Dávid vagy Párkányi Kolos. A több nemzetközi színpadot megjáró bűvészek március első hétvégén lesznek láthatóak az Illúzió Mesterei bűvész show-ban.  A humorban, és ámulatba ejtő trükkökben gazdag előadás láttán mindenki megbizonyosodhat arról, hogy az igaz bűvészet a felnőtteknek szól. 

2. A bűvésztrükkök arra valók, hogy megfejtsék őket

A bűvészet varázsa a titokban rejlik. „Sokszor nem is gondolnák a nézőim, hogy milyen egyszerű egy-egy trükknek a megfejtése. Legtöbben - szerencsémre - túlgondolják a trükkök kivitelezését és olyan megoldásokat mondanak, ami nagyon messze van a valóságtól. Természetesen volt már arra példa, hogy megosztottam egy trükkömet emberekkel, akik az egyszerűsége miatt csalódottak voltak és azt kívánták, hogy bár csak nem mondtam volna el a megoldást, mert így eltűnt a trükk varázsa" - fejtette ki Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok a trükkök megfejtése kapcsán. „A bűvészek legtöbbször még egymásnak sem árulják el a maguk által kitalált és kifejlesztett trükköket. Ezért amikor megnézem az egyik kollégám előadását, nekem folyamatosan azon jár az agyam, hogy milyen formában valósíthatta meg a trükköt" - tette hozzá Soma, aki az Illúzió Mesterei bűvész show egyik producere és fellépője.

3. A bűvész nyuszit húz elő a cilinderből.

A nyúl a cilinderben a bűvészet jelképe, akárcsak a kettéfűrészelt nő és a kártyalegyező. Ugyan az utóbbi kettőt ma is sokan csinálják, a nyuszisat a bűvészek többsége sosem adta elő. Talán valamikor a XIX. században még csinálták, de azóta világszinten csak elvétve lehetett vele találkozni. Napjainkban az újgenerációs bűvészek haladnak a korral és a legmodernebb technológiákat használják egy-egy látványos trükk megvalósításához, amik messze túlmutatnak a nyulas trükkön. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: