2017. február 3., péntek

X. Budapesti Mangalica Fesztivál 2017. Február 10-12.



Mangalicatenyésztők és termékkészítők - mangalica termékek - helyben készült friss tepertő - mangalica zsírral készített kenyér helyben sütve - magyar-japán együttműködés - ingyenes főzőverseny - élőállat kiállítás - helyben készült mangalica ételek, streetfood - borok pálinkák - kistermelők piactere - kézművesek - vásári forgatag - könnyűzenei koncertek. A huszonkilencedik fesztiválra készülve sem változtattak az alap koncepción! 



A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.
A rendezvényeken a kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak, azonos méretű megjelenésben, a néhány kocás családi gazdaságtól az ország legnagyobb húsipari vállalkozásáig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét.
A fesztivál szervezőiként felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer...stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások  között is.
2017-ben tizedik alkalommal rendezik Budapesten a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, mely országosan a 29. Mangalica Fesztivál lesz. ( Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden tartanak fesztivált)
A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truckokban készülő mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják. A sokszínűséget az encsi Anyukám Mondta mangalica sonkás lepénykenyere, a Nyakleves mangalica korhelylevese, Morzsabisztró mangalica szendvicsei, Befaló Bill mangalica bbq, és a Hungaro Bisztro mangalica burgere biztosítja.
Együttműködésben Japán magyarországi képviseletével, elősegítve a magyar-japán kereskedelmi kapcsolatokat, az idei évben a Komachi Japán Bisztro mangalica menüsort készít a fesztiválon, mely a fesztivál teljes idejében megkóstolható. Az autentikus Japán étterem, mely a különlegességeken túl a hétköznapi japán ételeket, a hagyományos japán streetfood-ot igyekszik bemutatni, mely egy TONJIRU-ból ( elterjedt házias étel, a miszó leves disznóhússal és zöldségekkel feldúsított változata, a mangalica hús mellett a miszó leves alapba burgonya, répa és retek levél kerül bele) és Donburi BUTA-DON-ból (hajszálvékony szeletekre vágott mangalica tarja, dasi-alapléből, szója szószból és hagymából álló ragu, a tetején, vörös-retekkel, kiváló minőségű japán rizzsel) áll. Az ételek mellé MUGICHA-t, avagy japán árpa teát kínálnak. 
A Fesztiválon újra kapható lesz a CHOCOLITZA - Mangalica tepertővel töltött étcsokoládé, korlátozott mennyiségben.
A mangalica zsír alternatív felhasználási lehetőségét a kenyérsütésben a többszörös Kenyér Lelke díjnyertes ( teljes kiőrlésű, fehér-félbarna kenyerekkel és baguettal) és Magyar Konyha díjas Jacques Liszt Pékség mutatja be a fesztiválon felállított pékségben. A frissen sült, mangalica zsír felhasználásával készült kenyereket Kovács Lázár séf kínálja a vendégeknek.
A helyben készült ételeket vendégeink a legkiválóbb magyar pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatják a fesztiválon belüli pálinka udvarban, az estig tartó könnyűzenei programok alatt.
A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal.
A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.
Szombaton hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján, a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőverseny szakmai zsűrije Vajda Pierre A Konyhafőnök zsűritagja, a legkritikusabb kritikus, Kovács Lázár séf, televíziós műsorvezető valamint Segal Viktor, tucatnyi vendéglátóhely kreatív séfje, a Vacsorázzon Segal Viktor konyhájában séfje. A főzőversenyt február 11-én (szombat) 10-15 óra között tartjuk, és ünnepélyes díjkiosztóval zárják.

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségű, megbízható termékek, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsor van a fesztiválon. Vásári komédia, gasztro bemutatók, látvány tepertősütés, könnyűzenei koncertek.

 www.mangalicafesztival.hu
https://www.facebook.com/mangalicafestival/ .
A fesztivált február 11-én, 10 órakor hivatalosan megnyitja Nagy István miniszterhelyettes, Takehiko Wajima a Magyarországi Japán Nagykövetség tanácsosa és Tóth Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. A megnyitóval egybekötött díjkiosztón átadásra kerülnek a termék és fesztivál díjak is.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: