2017. március 12., vasárnap

A horgászok egyik paradicsoma a Tisza-tó




Magyarország legvonzóbb horgászterülete a Tisza-tó, évente 100 ezer látogató keresi fel ezt a változatos vidéket. Ebben jelentős szerepe van a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft- nek, amely példaértékűen tevékenykedik évek óta - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szervezet évértékelő rendezvényén.

A Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését. Ez egyben fehérítené az ágazatot, javítana a horgászati hasznosítók helyzetén, és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
A miniszter megerősítette: a tárca dolgozik a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy bevezetésén, amely garanciát jelent a vásárlók számára. A tervek szerint karácsonyra már a boltokba kerülhetnek az első védjegyes termékek.
A földművelésügyi miniszter a tiszafüredi évértékelőn hangsúlyozta: a környező települési önkormányzatok, vadásztársaságok, vízügyi szervek, a Hortobágyi Nemzeti Park és a minisztérium összefogása évről évre látványos eredményeket hoz a Nonprofit Kft. munkájában. A szaktárca 100 millió forinttal támogatja a halak élőhelyének és ívóhelyének fejlesztését. 2017- ben 11 millió forint jut országosan az invazív, halfogyasztó kárókatona-állomány visszaszorítására. A Tisza-tó térségére példaértékű összefogás jellemző - fogalmazott a miniszter. Más eredmények mellett így volt elérhető, hogy tavaly 300 egyeddel sikerült csökkenteni a helyi állományt. 

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: