2017. március 23., csütörtök

Kortárs Zenei Napok Pécsett




A tavasz zenéje Haydn, Kodály, Eötvös és Ligeti jegyében. Eredeti kompozíciók, egy bécsi klasszikus szerző művének újragondolása, zenében megfogalmazott örök emberi kérdésekre adott 21. századi válaszok szólalnak meg fiatal muzsikusok által március 24-25. között Pécsett, a Kortárs Zenei Napokon.



Nagyböjti elcsendesedésre és egyben másfélszáz évet átívelő zenei utazásra hív a Hét szó című előadás, mely Joseph Haydn Krisztus hét szava a Keresztfán című művének újragondolása a Classicus Quartet előadásban. A különleges miliőjű pécsi Püspöki Palota Díszterme március 24-én, pénteken este 18 órától izgalmas zenei alkotóműhellyé alakul át. Hét tehetséges, fiatal magyar zeneszerző - Balogh Máté, Tornyai Péter, Horváth Márton Levente, Dargay Marcell, Kedves Csanád, Sándor László és Laczkó Bálint - kortárs kommentárokkal kiegészített munkája bemutatja, miként viszonyulnak a szerzők egy közel 230 évvel ezelőtt született zenei szöveghez. Reflexióik nemcsak a közvetlen zenei kontextusaikhoz illeszkednek szervesen, hanem a mű egészét átszövő, rejtett analógiák mentén is összetartoznak.

A Filharmónia Magyarország által megálmodott program nagyböjti áhítatra és tavaszi örömzenére egyaránt lehetőséget ad. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója, orgonaművész kiemelte: „Cégünk nemcsak a fiatal művészek, köztük a komponisták tehetségnek kibontakoztatásában elkötelezett. A kortárs zeneművészet egyedi, újszerű áramlatainak bemutatása is a feladatunk."
Ennek jegyében március 25-én, szombaton 19 órától a Zsolnay Kulturális Negyed Apostolos termében Tavaszi zene füleinknek címmel a legismertebb 20. századi magyar zeneszerzők - Bartók, Ligeti, Kurtág, Eötvös - művei előtt tiszteleg Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész. A műsorban egy-egy kompozíciójával szerepel Orbán György és Dubrovay László: művészetükben egyedi módon ötvöződik a hagyományok ápolása és az újítás iránti igény. A tavasz újjászületést ünneplő időszakának hangulatát visszhangzó zongora és a klarinét kettős a művészi megoldások sokszínűségének bemutatására törekszik. A művek közötti ismeretterjesztő átvezetések (a művészek tolmácsolásában), összetettebb képet nyújtanak a zenék hátteréről és biztosítékot jelentenek a zenét kedvelő publikum számára a művek mélyrehatóbb megismerésére.

A Filharmónia Magyarország ifjúsági programjaiba is beépíti a kortárs zenei nevelést. A Kortárs Zenei Napokon belül Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére két pécsi gimnázium diákjai interaktív koncerten találkozhatnak új zenei hangzásokkal. Március 24-én Oláh Dezső: Kodály a'la Trio előadásán a fiataloknak lehetősége nyílik saját kreativitásuk megmutatására. A kodályi témákra íródó szerzemények egyben tisztelgést is kifejeznek Kodály munkássága és zenei szelleme előtt.

A Kortárs Zenei Napokat követően, március 26-án, vasárnap 11 órától a pécsi Zsolnay Negyed E78-as Panorámatermében az EGT Alapok támogatásával megvalósuló Korunk zenéje - Zene lábainknak! módszertani projekt workshopjának nyilvános zárókoncertjén fiatal zene- tánc- és drámapedagógusok, művészek a tavaly októberben indult pedagógiai kísérlet tanórán is alkalmazható módszertárából adnak ízelítőt, mely a klaszikus zene és a kortárs táncművészet élményközpontú befogadására ad majd lehetőséget tanárnak és gyermeknek egyaránt.
A projekt kreatív zenehallgatásból, hangképzésből, mozgásórákból és tánckísérletekből épülő képzési stratégiája zeneművészek, koreográfusok és pedagógiai szakemberek segítségével olyan módszertani modul létrehozására vállalkozott, amely a fiatalokhoz hozza közelebb a klasszikus zenét.

A Kortárs Zenei Napok Hét szó és Tavaszi zene füleinknek hangversenyére jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában és a www.jegymester.hu oldalon.

2017. március 24-25.
Kortárs Zenei Napok
Pécs

www.filharmonia.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: