2017. március 17., péntek

Tavaszi Kvaterka Tatán



A Neszmélyi Borút Egyesület szervezésével a Neszmélyi borvidék első, hagyományteremtő céllal megrendezett évjáratbemutató kóstolóját, Tavaszi Kvaterkát tartottak Tatán, az Esterházy Pezsgőgyár báltermében. A sétáló kóstolón 20 borvidéki pincészet több mint 100 tételét ismerhettük meg, a friss, 2016-os borok mellett korábbi évjáratok termését is.



A Neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidékeken terül el. A borvidék címet 1977-ben kapta meg.
Ma a fehér szőlők közül jellemzően a chardonnay, olaszrizling, Müller-Thurgau, zöld veltelini, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini és ottonel muskotály terem, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a rajnai rizling és a leányka.
Még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett ezerjó is. Hagyományosan nagy területen termesztették itt a budai fehér, sárfehér, zöldszilváni és juhfark fajtákat (és a kék kadarkát) is, de mára csak nyomaik maradtak.
A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre.
A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.


A rendezvény időtartama alatt lehetőséget biztosítottak, hogy vezetett túrán ismerkedjenek meg a vendégek az Esterházy Pezsgőgyár felújításra váró, ám jelen állapotában is impozáns épületével. A sétáló kóstoló kezdő órája a meghívott szakmai vendégeké volt. Az ország minden részéből vonattal érkező borászokat, újságírókat a szervezők a vasútállomáson várták és a rövid sétával megközelíthető Pezsgőgyárhoz szervezetten kocsival vitték. Az eseményen a nagyközönség előzetes regisztráció után vehetett részt, és várakozáson felül közel 500-an ízlelgették a jobbnál jobb borokat. 

A kiállító pincészetekről és kóstolható boraikról egy rövid összefoglaló:

BorDóHáz (a Neszmélyi Borút Egyesület székhelye)
Az 1880-as évekből származó, rusztikus szépségében felújított BorDóHáz, a nevében elrejtett bor kulturált élvezetéről és az éneklés szeretetéről vált ismertté. 50 főig előadások, oktatások,
egyéb események megtartására, zárt mediterrán hangulatú udvara kerti összejövetelek rendezésére ideális. Mint egyesületi székhely, tájékoztatással is rendelkezésre áll, így az ígéretes borúti kalandozások kiindulópontja. A tagok finom borainak megvásárlásával pedig teljes keresztmetszet kapható a borvidékről.
www.bordohaz.hu
Borboléta Pincészet (Dr. Molnárné Éva)
A jellegzetes és különlegesen zamatos baji bor hírét a szőlőhegyi legendák és családi hagyományaink egyaránt őrzik. Kézműves pincészetünk célja, hogy megtaláljuk a hagyományokban megőrzött legszebb karaktert, a magas minőségű szőlőmunkával, a különleges adottságú pincével és kézműves igényességgel.
www.borboleta.hu
Bősze Pincészet (Bősze Csaba)
2009 óta 4 ha saját területen foglalkozom szőlőtermesztéssel és feldolgozással. A szőlőültetvények az ászári ‚Kavicsos" domboldalon fekszenek. A pince adta lehetőségek miatt reduktív technológiával készítem boraimat. Célom, hogy az ászári név újra elismert legyen a neszmélyi borvidéken. Boraimat fogyasszák olyan nagy szeretettel, mint amilyen odaadással és áldozatos munkával készítem őket!
www.boszepinceszet.hu

Farkas Dezső Pincéje
A pincészetet családom alapította 2011-ben közel két hektár területen saját örömére. A szőlőterületek a Tokaji Történelmi Borvidék szőlőkataszter szerint I. osztályú besorolású területei a sárospataki Darnó-dűlőben. Borainkat mind a hagyományos tokaji kisfahordós erjesztéssel és érleléssel, mind reduktív technológiával készítjük.

Currus Kézműves Kispince (Maller Zsolt)
Hiszek a tatai medencéből kiemelkedő, változatos talajú kocsi dombok varázsában. Hiszek a Kárpát-medencei fajták jövőjében, és hiszem, hogy a hagyomány nem csak papíron létezik. Keresem a választ, hogy a borvidékről kipusztult őshonos fajtáink sikerrel életre kelthetők lesznek e. Különleges ízeket próbálok megálmodni, amelyek több éves fahordós érlelést követően válnak teljessé. A borászatom jövőjét és a hozzá kapcsolódó vendéglátást Kocson, egy 1749-ben épült műemléki épület falain belül most alakítom ki.

Gelbmann Pince (Gelbmann Ferenc)
A Süttőn található tíz hektáros területünkön termelt szőlőkből kiváló, minőségi vörös, fehér és rosé borok készülnek. 2008-ban készült el a borfeldolgozó és a pince, majd 2012-ben átadtuk a rendezvényházat, ahol akár 200 vendéget is tudunk fogadni, akik kellemes környezetben fogyaszthatnak remek borainkból.
www.gelbmannpince.hu
  Gottwald Pincészet (Gottwald Szilárd és Gottwald Zoltán)
Édesapánktól örököltük a bor készítésének hagyományát. Dunaszentmiklós rabul ejtő szépsége mellé kaptuk a szőlő adta kihívásokat és lehetőségeket, amiből egy szorosabb kapcsolat szövődött. Vágytunk minél jobban megismerni a hely szellemét, történetét a szőlő hobórtjait és báját, a bor varázsát, és észrevétlenül szerelembe estünk. Csak elfogultan, kedélyes hangulatban tudjuk bemutatni a saját és barátaink legjobbjaiból összeállított borsort, és már most izgatottan várjuk, hogy megtehessük! www.gottwald.hu

Hauzer Pincészet (Hauzer Tibor)
Szeretettel várjuk Bajon a Hauzer Pincében, a Budáni-hegyei található kis családi borászatunkban. Kóstolja meg a helyben termett szőlőből készült borainkat, és tekintse meg a mai napig használatban lévő, 1798-ban készült öreg présünket.

Hilltop Neszmély (Hilltop Borhotel és Etterem)
A Neszmélyi borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, 300 hektár] szőlő ölelésében helyezkedik el borászatunk, mely összesen mint egy 560 hektár szőlőterületen gazdálkodik. Kamocsay Ákos - az év borásza - főborász elhivatottság; és szakmai tapasztalata a garancia arra, hogy boraink mindig magas minőséget képviselnek, és már 25 éve öregbítik a magyar bor jó hírét itthon és külföldön is.
www.hilltop.hu

Horváth Családi Pincészet (Horváth Mihály és Horváth Attila)
Családi pincénk Tata legszebb panorámájú dűlőjében, a Látó- hegy legmagasabb pontján található. A 11 ha-on termesztett valamennyi fajtánkból kóstolható akár több évjárat is. www.tata-horvathpince.hu

Kősziklás Borászat (Emmer Szabolcs és Béger Ákos)
A borászatot 2008-ban két jóbarátként hoztuk létre Dunaszent-miklós székhellyel a Neszmélyi Borvidék szívében. Pincénkben döntően friss, üde, gyümölcsös fehér- illetve rozéborok készülnek, de vannak a borvidék értékét, potenciálját jól tükröző testes,
fahordóban erjesztett és érlelt borok is. Kísérletező borászatként szeretnénk egyes évjáratokból ránk jellemző kézműves borokat, igazi borkülönlegességeket is alkotni.
www.kosziklas.hu

Simecz Pince (Simecz Róbert)
A Neszmélyi borvidék legértékesebb dűlőiben gazdálkodunk 12 hektáron az errefelé jellemző
szőlőfajtákkal, melyekből törekvésünk szerint könnyű, fajtajelleges, bármilyen alkalomhoz méltó bort szándékozunk készíteni. Dunaalmáson lévő pincénk a valamikori klostenburgi apátság területén helyezkedik el, benne 15-20 főt, kültéren pedig akár 30 főt is vendégül tudunk látni. ,,COGITO ERGO VINO"
www.simeczpince.hu
  Strób1 Borház (Stróbl Ferenc)
Közel 200 éves pincénk Bajon, a Szőlőhegy autóbuszfordulótól 200 méterre található. Mi az, amit kínálni tudunk? Friss levegő! Csend és nyugalom! Családias vendéglátás. Jó borok. Igény szerint a borkóstolóhoz étkezést biztosítunk.

Szivek Pince (Szivek György és Szivek Péter)
Kesztölc, szívünk darabja. Kis családi pincészetünkben több generáció óta foglalkozunk szőlőműveléssel, borászattal. Ma is működő 1867-ből származó nyomógerendás présünk a pincénk igazi különlegessége. Célunk borainkon keresztül bemutatni a termőhely összetettségét, gazdagságát.

www.szivekpince.hu

Szöllősi Pincészet (Szöllősi Mihály)
Családi borászatunk a borvidék egyik legjelentősebb szőlészeti-borászati vállalkozása. Neszmély központjában található, historikus hangulatú pincénket gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. 35 hektár saját szőlőterületünkön gazdálkodunk. Borválasztékunk jelentős része a reduktív technológiával készített könnyed, gyümölcsös fehérbor. 2009-ben elnyertük „Az év pincészete" 2015-ben „Az év bortermelője" díjat. www.szollosipinceszet.hu

Turay Családi Pince (Turay István)
A pincét eredetileg a kapucinus rend építette kb. 250 éve, míg a hozzá tartozó présházat az 1920-as években. Jelenleg 1 ha szőlőterületünkön gazdálkodunk, 2010-től pincénk 35-40 fős csoportok vendéglátására is alkalmassá vált, hagyományos kemencénkben pedig ínycsiklandó ételeket készítünk látogatóink számára.
www.turaypince.hu
  Wéber Családi Pince (Wéber Rudolf)
Szőlőterületünk, kézműves, családi borászatunk Tata mellett, Baj-Szőlőhegyen fekszik. Alatta 10 méter mélyen bújik meg 200 éves pincénk, mely akár 50 fő fogadására is képes. A szőlősorok árnyékában kialakított vendégházaink 4 és 5 fő elszállásolására alkalmasak. Reméljük, alkalmuk lesz megtapasztalni a hely nyugalmát, érezni a természet közelségét, élvezni a kis pincékre jellemző családias hangulatot.
www.weberpince.hu
  Fülöp Pince (ifj. Fülöp István és Mogyorósi Lajos)
‘64-ben anyai nagyapám építette pincét, a présházzal együtt 2014 év nyarán újítottunk fel a mai kor, és a saját ízlésünknek megfelelően. Főként friss reduktív borokat készítünk, néha teljesen új felfogásban. Folyamatosan fejlesztünk, s ha minden jól megy, idén elkészülünk a pezsgőüzemünkkel is.

www.fuloppince.hu

Esterházy Ferenc pezsgőgyára
„Az Angolkert keleti szélén, a Baji út mellett épült fel az Esterházy-uradalom borpincéje 1772-ben, Fellner Jakab tervei szerint. Ezt a jól szellőző pincerendszert és a felette álló épületet alakíttatta át 1905-ben pezsgőgyár céljára Esterházy Ferenc gróf.
Modern technológiájú, francia gépeket hozatott, és a gyártás vezetésével egy Champagne-ból, a pezsgő hazájából érkező, francia pezsgőmestert bízott meg. Az alapanyagul szolgáló, kiváló bor a grófi uradalom szőlőbirtokairól (Tata, Baj, Bánhida, Neszmély, Devecser, Somló) érkezett. Az épületben voltak a munkahelyiségek, a töltő, dugaszoló, drótkötő gépekkel. A pince egyik ága borraktározásra, a többi folyosó akár 200.000 palack pezsgő érlelésére és elhelyezésére is alkalmas volt. A kétszintes padlást raktárnak használták.
A pezsgőfogyasztás a 19. század során terjedt el Európában. A tatai pezsgőgyár jól ki tudta használni az új divatot. A kiváló, francia technológiával készült, tatai pezsgő nagyon sikeres és keresett termék termékké vált a maga korában.
„A pezsgőgyári forgalom illetve megrendelés igen nagy, új megrendeléseket nem is fogadunk el ..." - jelenti a gyár vezetője a grófnak 1917-ben. A Lakodalmas, az Áldomás és a Billikom márkanevek alatt forgalmazott híres tatai pezsgő a pezsgőgyártást a tatai Esterházy-uradalom legvirágzóbb egységévé tette.
Milyen jó is lenne, ha az épületben ismét hasonló Tata-Tóváros, Kertváros hírnevét is öregbítő termék készülhetne, a környezet, az épületegyüttes, a vasúti megálló és az ebből az irányból induló sétány a fasorral visszanyerhetné régi fényét, hangulatát."
(2013. május - Horváth Lóránt képviselő)

http://www.neszmelyiborut.hu
https://www.pezsgogyar.com/pezsgogyar

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: