2017. május 9., kedd

Az akadálymentesség világnapja




Sokszor előfordult, hogy képernyőolvasó programmal nem tudott eligazodni egy honlapon? Nehezen találta meg billentyűparancsokkal a szükséges információkat? Miközben ezen bosszankodott, arra gondolt, hogy erről mindenkinek tudnia kellene. Hogy hány olyan oldal van, ami nem akadálymentes, vagy mennyi helyen elkülönítik a weboldalak akadálymentes változatait, amelyeket aztán szinte soha nem frissítenek?
Jó hírünk van. Minden évben van egy nap, amikor egyre többen felfigyelnek a weboldalak akadálymentesítésének fontosságára. 2012-ben, május 9.-én tartottak először akadálymentességi világnapot. Ez egy olyan nap, amikor - reméljük - egyre több ember kihúzza az egér csatlakozóját a számítógépből, billentyűparancsokkal próbál tájékozódni a weboldalakon, kipróbálja az ingyenesen telepíthető képernyőolvasó és -nagyító programokat, teszteli telefonja akadálymentesítési lehetőségeit. Sokak ekkor döbbennek rá, hogy mekkora jelentősége van a weboldalak akadálymentesítésének.
Az akadálymentesítés azonban nemcsak a társadalmi felelősségvállalás része, hanem üzleti érdek is. A keresőprogramok egyre inkább az akadálymentes honlapokat részesítik előnyben, sőt ha egy oldal akadálymentes, az nem csupán a látássérült embereknek segítség, hanem hozzájárul az idősek, az informatikával ismerkedők, a diszlexiások és sok más ember könnyebb eligazodásához is. Aki számára tehát fontos, hogy megtalálják őt leendő ügyfelei, az nem hagyhatja figyelmen kívül a weboldala akadálymentesítését.
Ha ön jól lát, és nem tapasztalta, milyen az, amikor „beletörik" a képernyőolvasó program nyelve egy képbe, milyen bosszantó, amikor a régóta keresett információ helyett azt hallja, hogy „üres", vagy nem tud belépni a weboldal bizonyos részeire, mert képként jelenik meg a belépést biztosító kód, akkor május 9.-én, az Akadálymentesség világnapján próbáljon meg a weben „közlekedni" az előbb említett tanácsok valamelyikével!
A témában további információt találhat az alábbi weblapokon:
http://fszk.hu/hir/a-digitalis-akadalymentesseg-vilagnapja/
http://www.akadalymentesweb.hu/2012/05/majus-9-a-digitalis-akadalymentesseg-vilagnapja/
http://media20.blog.hu/2013/05/08/nemcsak_keresztenyi_kotelesseg_de_kereskedelmi_erdek_is_az_akadalymentesites?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_05_09&utm_campaign=index
Nemzetközi Facebook oldal: https://www.facebook.com/globalaccessibilityawarenessday
Hasznos, érdekes, kevésbé „eltévedős", akadálymentességi napot kívánunk honlapunk minden látogatójának.
 

Nincsenek megjegyzések: