2017. május 6., szombat

Már kapható a piacokon, üzletekben a friss magyar spárga




Már számos hazai piacon, üzletben kapható a friss magyar spárga. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az utóbbi években nőtt a spárga termésmennyisége, a rostokban gazdag, egészséges magyar spárga Németországban is évek óta keresett termék.


Míg 2012-ben 1449 hektáron, 2016-ban már 1648 hektáron termesztettek spárgát hazánkban. Tavaly Magyarországon mintegy 6,3 ezer tonna spárga termett.

A spárgának számos kedvező beltartalmi tulajdonsága van. Az egyik legfontosabb, hogy magas a könnyen emészthető rosttartalma, valamint az A-, B1-, B2-, C-, és E-vitamin tartalma. Emellett folsavban gazdag, minimális a zsírtartalma és nem tartalmaz koleszterint, ellenben több esszenciális aminosavat, többek közt aszparginsavat igen. Kalóriaértéke, szénhidráttartalma alacsony, kalcium, foszfor és vas is magas, valamint nagyon magas a káliumtartalma. A spárga gyógynövényként is ismert: vízhajtó, vesekő eltávolító hatású, kedvező a keringésre is. Számtalan módon elkészíthető, például sütve, főzve, levesként.

A spárga a laza szerkezetű, könnyen melegedő homoktalajokat kedveli, ezért hazánkban főleg Bács-Kiskun megyében (közel 900 hektáron, ami a teljes magyar spárga-termőterület több mint fele) és Csongrád megyében (490 hektár) termesztik. Évekre visszamenőleg is elmondható, hogy a hazai termés körülbelül 95 százaléka exportra kerül, a legjelentősebb felvevőpiaca Németország, emellett kisebb mennyiségben egyéb nyugat-európai és skandináv országok.

A spárga hazánkban is honos, a világban a fő termesztési helye Kína (1,35 millió hektár), Peru (34 ezer hektár) és Németország (26 ezer hektár).
 

Nincsenek megjegyzések: