2017. május 2., kedd

Molière: Tartuffe




2017. május 5-én bemutató Szombathelyen a Weöres Sándor Színházban. Molière darabját megírása után azonnal betiltották, főként bizonyos egyházi körök támadták, mivel az álszent Tartuffe figurájában magát az egyházat látták megcsúfolva. Pedig Molière céltáblája nem a vallás vagy a papság volt, hanem azok, akik az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik.



Többéves küzdelem után a Tartuffe győzött ellenzőin, azóta is folytatja diadalútját a világ színpadain. Szombathelyi bemutatóján Parti Nagy Lajos bravúros átiratában kerül színre.

A jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, már-már szent, tanításait Orgon elbűvölten követi, és erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. Annyira a befolyása alá kerül, hogy egész vagyonát neki adja. Megbolondult - mondják rá elképedt szerettei, akik sikertelenül próbálják kimozdítani vakhitéből. Mert hiába a jó szó, észérv, hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak Tartuffe-re, és húzza maga után a családját is a szakadék széléig, sőt még azon is túl.

„Ha a komédiának az a hivatása, hogy az emberek hibáit megjavítsa, nem látom be, miért volnának kiváltságos hibák. Ez itt - (az álszenteskedés) - minden egyébnél veszélyesebb következményekkel jár az államban; és láttuk, hogy a színház igen hathatós eszköze a javításnak. Nagy csapás a bűnökre, ha nevetségessé tesszük őket a világ szemében. A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk..."
Molière: Előszó a Tartuffe-höz. 1669.

Molière: Tartuffe - vígjáték
Írta: Parti Nagy Lajos

Szereplők:
Tartuffe: Mertz Tibor
Orgone: Bajomi Nagy György
Elmira, Orgon felesége: Nagy Cili
Mariane, Orgon lánya, Valér szerelme: Edvi Henrietta
Dorine, Mariane komornája: Csonka Szilvia
Valér, Mariane szerelme: Kenderes Csaba
Damis, Orgon fia: Jámbor Nándor
Pernelle-né, Orgon anyja: Németh Judit
Cléante, Orgon sógora: Orosz Róbert
Lőrinc, Tartuffe titkára: Matusek Attila
Loyal Ignác végrehajtó: Kelemen Zoltán
Díszlet: Horesnyi Balázs, Jelmez: Pilinyi Márta, Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Rendező: Béres Attila

2017. május 5. 19:00 - Bemutató
Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem
Szombathely

http://www.wssz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: