2017. július 11., kedd

Luther nyomában: A reformáció útján Németországban




Nagyszerű, jól forgatható zsebkönyvet adott ki a Hibernia és a Luther Kiadó a
reformáció születésének 500. évfordulójára. Bár a könyvecske mindössze 95 oldal, mégis élvezhetően elfér benne 200 fénykép, 15 térkép, egy részletes Luther életrajz és a nagy reformátor útjának összes állomása. A remek munka szerzői: Kedves Ágnes, Makoviczky Gyula és Marton Jenő. Utóbbi a Hibernia Nova Kiadói Kft. ügyvezető igazgatója és több útikönyv szerzője.
Luther Márton (ahogyan magyarul nevezzük) nagyon szegény paraszt- és bányászszülők gyermeke volt. Született és meghalt Eislebenben (1483-1546). 1501-től beiratkozott az erfurti egyetemre, jogi tanulmányokat folytatott, de szerzetes akart lenni. Apja tiltakozása ellenére 1505-ben belépett az Ágoston-rendbe. 1508-ban Bölcs Frigyes Wittenbergben alapított egyetemet, és Luthert ide helyezték át. A Biblia Tanszéken tartott előadásokat. 1512-ben a teológia doktora lett. 1515-től az Ágoston-rend főfelügyelőjeként 11 kolostor tartozott hozzá. 1516-17-ben Albert, mainzi érsek jó pénzért búcsúcédulákat bocsátott ki a római Szent Péter Bazilika felújításához, valamint a saját adósságai rendezéséhez. Ezért Luther 1517. október 31-én levelet írt a püspöknek, és 95 tételből álló vitairatát kifüggesztette a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezt az időpontot tekintjük a reformáció kezdetének. Az irat gyorsan elterjedt német területeken. Albert püspök persze feljelentette a pápánál. X. Leó pápa a szent inkvizíció elé idézte. Bölcs Frigyes uralkodó mentette meg azzal, hogy a kihallgatást Augsburgba rendelte. Luther úgy védekezett: „Nem tanácsos, hogy az ember a lelkiismerete ellen cselekedjék", így nem vonta vissza a tanait. Aztán Bölcs Frigyes a hazafelé tartó úton elraboltatta Luthert, biztos helyre, Wartburg várába vitette. Luther ott sem tétlenkedett: német nyelven készített Biblia-magyarázatokat, és tíz hét alatt lefordította az Újszövetséget is. Wittenbergben összecsaptak a hívei és az ellenzői, a reformáció 1518-ra mégis feltartóztathatatlan lett. 200-ról 600-ra nőtt az egyetemi hallgatók száma. 1526-ban a wormsi birodalmi gyűlésen kimondták, hogy a reformáció nem üldözendő. Luther mindig a béke híve volt, ezért megakadályozta a vallásháború kitörését, bár a két vallás végképp szétszakadt. 1534-ben az Ószövetséget is lefordították, megreformálták az istentiszteletet.1547-ben a császár hívei ellen győztek a reformáció pártolói.
Luther 1525-ben házasságot kötött Katharina von Borával, a korábbi apácával. 8 év alatt hat gyermekük született. Kilenc apáca szökött Wittenbergbe, és talált menedéket az Ágoston-rendi kolostorban. Luther 1546-ban hunyt el. Végső nyughelye a wittenbergi Szent Péter és Pál-templomban, a szószék alatt van.
A könyvben ezután tartományonként „végigjárjuk" az UNESCO világörökségi helyszíneken Luther igehirdetéseinek útját.: Allstedt, Bamberg, Bitterfeld-Wolfen, Coswig, Dessau, Halle, Kemberg, Köthen, Eisleben, Wittenberg, Magdeburg, Mühlberg, Naumburg, Petersburg, majd a türingiai városok következnek: Altenburg, Bad Frankenstein, Eisenach, Wartburg, Erfurt, Gotha, Jéna, Möhra, Mühlhausen, Schmalkanden, Weimar. Szászországban: Borna, Colditz, Döbeln, Drezda, Lipcse, Löbnitz, Mittweida, Mügeln, Pirna, Rochlitz, Torgau, Wurzen, Zwickau. Egyéb nénet tartományokban: Augburg, Bad Hersfeld, Coburg, Heidelberg, Marburg, Nürnberg, Spandau, Speyer, Worms. Közben rövid, de velős információkat kapunk az illető városokban élt hírességekről, fényképeket a templomokról, régi épületekről, városházákról.
Luther életútját sok drámai esemény tarkította, például Wormsban, 1521-ben V. Károly császár birodalmi átokkal sújtotta. Ugyanitt van Európa legrégebbi zsidó temetője a 11. századból. 1529-ben Marburgban nyílt vitát rendeztek Zwingli és Luther között. Megismerkedünk Thomas Müntzerrel, Philipp Melanchtonnal, Goethe szülőházával, Lucas Cranach művészetével, a Bauhaus Múzeumával és sok más érdekességgel.
Az összes tudnivalót tartalmazó, ragyogó kis kötetet turistaszótár, hasznos tudnivalók, településjegyzék, fotók jegyzéke és a Luther-út részletes térképe teszi teljessé. 

Dobi Ildikó - EuroAstra




Kedves Ágnes, Makoviczky Gyula, Marton Jenő
Luther nyomában: a reformáció útján Németországban
Budapest, 2017. Hibernia és Luther Kiadó
95 oldal, színes illusztrációkkal
ISBN 978-615-5426-31-5

Nincsenek megjegyzések: