2017. július 4., kedd

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok




A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok  keretében két napon keresztül idén is bepillanthatunk Mátyás király rekonstruált magánkonyhájának rejtelmeibe, ahol középkori táplálkozási kultúrát kutató régészek tartanak bemutatókat a több száz évvel ezelőtt használt nyersanyagokról és ételkészítési praktikákról.

A XXXIII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programsorozatának keretében két napra megnyitják a visegrádi királyi palota reneszánsz konyháját, ahol a fesztivál idején a középkori étkezési kultúrát bemutató főzőműsorokat tartanak. A történészekből és muzeológusokból álló szakértők a bemutatott ételek elkészítésekor csak a vizsgált korszakban is rendelkezésre álló alapanyagokat, eszközöket és öltözékeket használnak.

A bemutatót tartó régészek 2007 óta folyamatosan készítenek el újabb és újabb ételeket a rendelkezésükre álló receptekből. A korszak gasztronómiai kutatásának egyik alapja Mátyás király esküvői menüsora, amihez korabeli receptleírásokat párosítanak 15. századi olasz, francia, angol, és német szakácskönyvekből.
Kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a konyhában dolgozó szakemberek arra, hogy a receptek a korszakban keletkezett írott és képi forrásokat vegyék alapul, de ennél még tovább is mennek a konyhamesterek: a kísérleti régészetet hívják segítségül, ahol fontos az eredeti alapanyagok, fűszerek, tárgymásolatok és korabeli folyamatok használata, rekonstruálása.

Idén is kétféle tematikára épül a hétvégi menü, az első nap inkább a kelt tészták kapnak helyet. A ropogós friss kenyértől kezdve a lekváros bélesen át a perecig sokféle tésztás ételt készítenek majd el. Lesz az idénynek megfelelően töltött zöldséges és gyümölcsös pite, melyet a korszakban pástétom néven illettek, de apró zsömléket is sütnek majd a forró kemencében. A megfelelő kelesztést és sütési időt a pék végzettséggel is rendelkező Ipso Facto Alapítvány vezetője, Pláner Lajos történész felügyeli, aki évek óta kutatja a pékáruk történetét a Kárpát-medencében.

A második nap már inkább a főtt és sült ételeké lesz. Zay Orsolya régész-történész irányításával múzeumi kollégák, katonai hagyományőrzők és egyetemi hallgatók lelkes csapata szállja meg a konyhát, hogy a magyar mellett a korszakban divatos itáliai, francia, angol és német receptek alapján főzzenek meg egy főétkezésnél felszolgált menüsort.

„Bár az első teljes magyar nyelvű szakácskönyvünk csak a 16. századból származik, ismerjük Mátyás király két esküvői menüjének listáját, és más külföldi szakácskönyvek már tartalmaznak „magyaros" recepteket a reneszánsz korból. A legizgalmasabb talán mindezek a leírások alapján történő rekonstruálása, hiszen a késő középkori receptek nem tartalmaznak mennyiségeket, teljesen a gyakorlott szakácsokra bízták a felhasznált mennyiségeket, az ügyességükre pedig a munkafolyamatokat" - mondta el Zay Orsolya régész-történész.

Néhány recept:

Az alábbi receptek Misztótfalusi Kis Miklós szakácskönyvéből, a Szakácsmesterségnek könyvecskéje című munkájából származnak, mely az első nagyközönség számára készített nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyvünk. Olyan nagy sikere volt, hogy a 19. századig többször, kibővítve újra kiadták. Még az 1801-ben piacra került Úri és közönséges konyhákon megfordult szakáts-könyv című munkában is többségében ugyanazokat a recepteket találjuk meg, persze a korszaknak megfelelő, számunkra már talán kicsit körülményes nyelvezettel.

Cseh rántott
Meghámozott almaszeleteket vajon párolás után törjük össze villával. Adjunk hozzá tojás sárgáját, tejfölt, egy kevés cukrot (nádmézet). A közepesen sűrű masszát előre kivajazott hőálló tálba tesszük, és megsütjük. A megpirult tetejű fogást mézzel és fahéjjal tálaljuk.

Mondola klödör
Mandulaliszthez pár csepp rózsavíz mellett adjunk cukrot (nádmézet) vagy rendes mézet. Fehér kenyérből vágjunk szeleteket, ha vastag vágjuk le a héját és áztassuk tejbe. Ehhez 1 vagy 2 tojás sárgáját adjunk hozzá, majd keverjük össze a masszát. Egy kanál segítségével szaggassunk gombócokat a masszából és édes tejben főzzük ki. Tálaláskor az édes tejből önthetünk a gombócokra.

A látványfőzéseket a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra szóló belépőjeggyel lehet megtekinteni. A belépőjegy érvényes továbbá a Királyi Palota és a Salamon-torony kiállításaira, az ott zajló programokra, valamint a Borudvar, a szabadtéri színpad, a vásár és a városi park programjaira is. A látogatók számos jegyvásárlási kedvezménnyel élhetnek: a lovagi tornákra szóló elővételi jegyet, bérletet, előre bejelentett csoportos jegyet vásárlók számára ingyenesen biztosítanak napijegyet, a tömegközlekedéssel (VOLÁN, MÁV) érkezők 50%-os utazási kedvezményt kapnak.

2017. július 7-8-9.
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

http://www.palotajatekok.hu
https://www.facebook.com/visegradipalotajatekok
https://www.youtube.com/watch?list=PLFJwBiBGMfDTmTzsmxfsaQHcQj8fgfIKP&v=e7gCIKXFHfE

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: