2017. november 11., szombat

Novemberben folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON koncertsorozata a Müpában




.
Bogányi Gergely
tánc négy arcát bemutató hangversenyen a Müpa közönsége stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19.30 órai kezdettel. Az együttes játékával a koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az est vendégművészei a világ legismertebb koncerttermeinek gyakori vendégei, akik a Pannon Filharmonikusokkal nem első alkalommal dolgoznak együtt, és egyre szorosabb szakmai kapcsolatot alakítottak ki az utóbbi években. Szólistaként Bogányi Gergely áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.


A koncert nyitányaként Bartók Béla Táncszvit című műve hangzik el, majd Bogányi Gergely ül a zongora billentyűi elé, hogy lehengerlő játékával most a zenén keresztül a tánc világát vetítse a közönség elé. Az est szólistáját különleges kapcsolat fűzi Liszt művészetéhez és ezzel együtt a Haláltánc vallásos-misztikus üzenetéhez. Liszt művét a pisai temető egyik freskója, a „Halál diadala” ihlette, vissza-visszatérő témája a gregorián Dies irae dallama.

Az est második részében Richard Strauss Hétfátyoltánca után Debussy háromtételes művét adja elő az együttes. A tenger című művel a végtelen víz áradása, a hullámok és a szél magával ragadó tánca tárul a Müpa közönsége elé.

A Pannon Filharmonikusok november 17-i koncertjének műsora remekül tükrözi, milyen sokféle értelmezést és felhasználási lehetőséget kínált a két művészet kapcsolata a komponisták számára.


  1. november 17.
Péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

E.ON koncertsorozat: Élet és halál táncai

Bartók Béla: Táncszvit
Liszt Ferenc: Haláltánc
Richard Strauss: Hétfátyoltánc
Claude Debussy: A tenger

Bogányi Gergely – zongora
Vezényel: Cristian Mandeal
 

Nincsenek megjegyzések: