2017. november 3., péntek

Ünnepel a Cziffra Fesztivál Cziffra György születésnapján




.
Cziffra György családja

November 5-én, Cziffra György születésnapján veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál idei 2017/2018-as programsorozata. A mindenki számára nyilvános emlékesten A Virtuóz c. film levetítésével emlékezünk  a világhírű zongoraművészre, közreműködik Balázs János Liszt és Príma díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője.


Emlékest Cziffra György születésének évfordulóján
Cziffra György születésének évfordulóján indul a 2017/2018-as „Cziffra-évad”. A november 5-ei ünnepi esten levetítik Kékesi Attila A Virtuóz c. dokumentumfilmjét, mely Cziffra György kalandos élettörténetét dolgozza fel. A november 5-ei eseményt követik a Cziffra Fesztivál adventi programjai, majd a fesztivál mesterkurzusa és a Cziffra Kód c. vetélkedő, és természetesen február 19-étől a Cziffra Fesztivál 2018.

A dokumentumfilm megtekintése különleges lehetőség, hogy megismerjük Cziffra György, a világhírű zongoraművész életét. Kékesi Attila alkotása játékfilmes betétekkel, archív filmrészletekkel, fotókkal, interjúkkal és speciális 3D fotóanimációk segítségével eleveníti meg ezt a meseszerű, kalandos életutat, mely maga a 20.századi történelem.

A Virtuóz - magyar dokumentumfilm, 2016
Főszereplő: Balázs János, Csikós Sándor
Szereplők: Szilvási Martin, Marton Róbert, Valkony Iván, Szigethy Hanna, Petrovay Borbála, Balogh Maja, Sarkady Barna, Bárdos Margit, Csányi Sándor, Kőszegi Mária
Gerlóczy Ferenc, Agatics Antal
Szereplők (interjú): Cziffra György, Soleika Cziffra, Ifj. Cziffra György
Isabelle Cziffra, Balázs János, Mocsári Károly, Andrásy László,Vásáry Tamás
Szakcsi Lakatos Béla, Dr. Ferenczi Miklós
Gyártó: Habana Media
Koproducer: Katapult Film
Támogató: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program
Rendező: Kékesi Attila
Producer: Havas Miklós
Eredeti ötlet: Havas Miklós
Forgatókönyv: Havas Miklós, Kékesi Attila
Koproducer: Angelusz Iván
Operatőr: Vecsernyés János
Vágó: Pap Levente
Speciális effektek: Falvay Miklós
Jelmeztervező:Balai Zsuzsanna
Látványtervező:Einhorn Zsuzsa
Zenei rendező: Balázs János

Cziffra György minden kétséget kizáróan a huszadik század egyik legnagyobb zongoravirtuóza volt, az 1960-as években a világ elsőszámú zongoristájának tartották Párizsban. Fordulatokkal teli élete azonban rengeteg megpróbáltatással volt tele, mielőtt az 1956-os Forradalom kitörésekor egy oldalkocsis motorkerékpáron családjával elhagyta szülőhazáját, Magyarországot.

Cziffra György a Budapest külvárosában lévő angyalföldi Tripoliszban született és nevelkedett, ahol már egészen korán, mindössze öt évesen, autodidakta módon megtanult zongorázni, majd nyolc évesen, mint a valaha élt legfiatalabb növendék, felvételt nyert a Zeneakadémiára. Néhány évvel később azonban, szeretett tanára halála után abbahagyta tanulmányait és több mint húsz éven át bárzongoristaként kereste a kenyerét Budapest füstös lokáljaiban és éttermeiben, az ötvenes években pedig egy sikertelen disszidálási kísérlet miatt még börtönben is ült. A filmből megtudhatjuk, hogy a tehetségen kívül mi minden kellett ahhoz, hogy Cziffra, miután elhagyta Magyarországot, Párizsban a huszadik század egyik legnagyobb zongoravirtuózává válhasson.

A dokumentumfilm játékfilmes betétek, archív filmrészletek, fotók, interjúk és speciális 3D fotóanimációk segítségével eleveníti meg ezt a meseszerű, kalandos életutat, mely maga a 20. századi történelem.
Az alkotás létrejöttét a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatta.

  1. november 5. 19.30
Emlékest Cziffra György születésének évfordulóján
„A Virtuóz” c. történelmi dokumentumfilm vetítése
MOM Kulturális Központ

http://momkult.hu
https://www.youtube.com/watch?v=ldHM2x-YHp0
http://cziffrafesztival.hu/esmeny/szuletesnapi-koncert
 

Nincsenek megjegyzések: