2018. február 12., hétfő

Gilbert Varga a Pannon Filharmonikusokkal a Müpában




.

Kontinenseken kalauzol át a Pannon Filharmonikusok hangversenye, amely a művek mellett az esten közreműködő világhírű művészeknek is köszönhető. Az E.ON koncertsorozat következő állomásán a legismertebb hangversenytermek rendszeres fellépője, napjaink egyik legkeresettebb hegedűművésze, Baráti Kristóf és a glóbuszt már többször átszelő neves dirigens, Gilbert Varga várja a Müpa közönségét február 23-án, 19.30-kor kezdődő hangversenyen.


Képzeletbeli utazásra invitálja a hallgatóságot a Pannon Filharmonikusok koncertje, amelyen a zene segítségével nemcsak a kontinensek között, hanem az időben is útra kellhet a közönség. Az amerikai John Adams alig húsz évvel ezelőtt bemutatott, a BBC Promson is hatalmas sikert arató rövid darabja, a Short Ride in a Fast Machine nyitja az estet. Amerikában maradva folytatódik az időutazás a múltba Samuel Barber Hegedűversenyével. A zeneszerző egy másik jelentős alkotását, az Adagiót a közelmúltban az együttes novemberi koncertjén hallgathatta meg a pécsi közönség, most a műfaj legizgalmasabb múlt századi darabjai közé tartozó művet Baráti Kristóf Pécs mellett Budapesten is előadja. A szólista a következőképpen jellemzi a darabot:

„Barber hegedűversenye méltatlanul ritkán hallható, nem csak a magyar, hanem a külföldi pódiumokon is. Számomra a mű líraisága, természetes légzése, de nem utolsósorban az amerikai szerzőkre valamelyest tetten érhető hatásossága adja a mű alaphangulatát. A harmadik tétel ritmikussága, virtuozitása nagyon hatásos végszava a koncertnek. Mindig a legnagyobb örömmel fogadom, ha ezt a versenyművet játszhatom.”


Az est dirigense, Gilbert Varga a legendás hegedűművész-karmester, Varga Tibor fia, aki szintén hegedűsként kezdte, egy baleset azonban kettétörte az ígéretes szólistapályát. Így került a karmesteri pulpitusra, hogy aztán az egyik legváltozatosabb karriert fussa be a nagy amerikai zenekaroktól a Philharmonia Hungaricán át egészen Taiwanig, ahol most is zeneigazgató. Gilbert Varga neve minden bizonnyal ismerősen cseng azoknak is, akik rendszeresen járnak a pécsi együttes koncertjeire, hiszen a tavalyi évadban is dirigálta a zenekart. A közös munka sikere a vastaps mellett abban is mérhető, hogy a karmester a jövő évadban ismét visszatér a Pannon Filharmonikusokhoz.

A koncert zárásaként elhangzó Prokofjev-mű másik kontinensre és ezzel együtt más világba visz. A Rómeó és Júlia két szvitje nem véletlenül talán az orosz zeneszerző legnépszerűbb alkotása: egy időtlen történet karakteres és egyéni hangú újramesélése.

„Úgy vélem, hogy az egész a zeneszerző képzelőerejének köszönhető, amit leír egy darab papírra, álmodott és ezeket az álmokat valósítjuk meg mi.” (Gilbert Varga)

A Pannon Filharmonikusok jelenlegi évadának központi témája a koncerttermekben átélhető flow-élmény. Ezt a ritka pillanatot a művet hatalmas átéléssel előadó muzsikusok és a közönség soraiban ülők egyaránt megtapasztalhatják. Baráti Kristóf így összegezte tapasztalatait minderről:

„A flow-élmény talán a legfontosabb érzés, ami egy zenemű előadása közben keletkezhet, mind az előadóban, mind a hallgatóságban. Nagyon nehéz definiálni, de talán a legfontosabb összetevője a zenei tartalmat meghatározó érzelmi, karakterbeli és intellektuális tartalom, amely ideális esetben teljesen átformálja a tudatot előadás közben. Ideális esetben, a szerző személyes átélt vagy elképzelt gondolatait, érzéseit élhetjük meg a zene által. Azt hiszem, egyetlen művészeti műfaj sem tud ennyire közvetlenül kapcsolatot teremteni emberek között, és talán ezért képes ennyire mágikus hatást gyakorolni az emberre.”

Legyen részese Ön is az energiaáramlásnak a Pannon Filharmonikusok február 23-i koncertjén, a Müpában.

Műsor:

  1. február 23.
péntek 19.30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

PANNON FILHARMONIKUSOK
E.ON koncertsorozat: Kontinenseken át
John Adams: Short Ride in a Fast Machine
Samuel Barber: Hegedűverseny
Szergej Szergejevics Prokofjev: Rómeó és Júlia – részletek az I. és II. szvitből

Közreműködik: Baráti Kristóf – hegedű
Vezényel: Gilbert Varga

 

Nincsenek megjegyzések: