2018. április 22., vasárnap

Muzsikáló Magyarország 2018




.

Pályázat a hagyományos éttermi cigányzene népszerűsítésére. 2017-ben a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Budapest címmel pályázatot írt ki, az éttermi cigányzene hagyományainak támogatására és népszerűsítésére. A tavalyi sikereken felbuzdulva 2018-ban a kormányzat a programot kiterjeszti a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is.


Az idei pályázatot Muzsikáló Magyarország 2018 címmel, Magyarország vidéki vagy budapesti, turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő vendéglátóegységek számára írták ki.

2017-ben a kormányzat az éttermi cigányzene hagyományának népszerűsítését tűzte ki célul, melynek elősegítésére elindította a Muzsikáló Budapest című, nagy sikerű programot. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívása keretében 12, turisztikailag frekventált helyszínen működő étterem kapott lehetőséget arra, hogy május 20. és augusztus 20. között 4–7 tagú cigányzenekart foglalkoztasson. Az éttermek utólagos beszámolóiból kiderült, hogy a vendégek nagyon szerették ezt a hangulatot, páratlan, maradandó élményben volt részük, egyedivé, különlegessé tette az estéjüket a cigányzene. Néhány tulajdonos véleménye szerint a forgalom 10-15%-kal megnőtt, és mind a belföldi, mind a külföldi vendégek körében nagy sikere volt a zenekaroknak.

A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt tavalyi sikere után a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a programot 2018-ban a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjeszti. Idén, a Muzsikáló Magyarország címmel közzétett pályázaton 8 vidéki és 8 budapesti étterem kap lehetőséget arra, hogy 2018. május 19. és augusztus 20. között, a hét hat napján, minimum napi három órában, 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztasson. Pályázatot a fentiek mellett a minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai vagy működtetői nyújthatnak be.
A pályázati felhívás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, és a jelentkezéseket 2018. április 25-ig beérkezően lehet benyújtani.

A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője.

A zenészek tiszteletdíját (megbízási díjat) a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizeti meg. Az éttermek nem részesülnek támogatásban, csak az élő, hagyományos cigányzene adta előnyöket élvezhetik.

http://www.hagyomanyokhaza.hu/right_links/palyazatok
 

Nincsenek megjegyzések: