2018. április 14., szombat

Új kiállítás Fraknó Várában




.

Dr. Florian T. Bayer, az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményének vezetője, és a kiállítás kurátorai Martina Pall (a Schell Collection múzeumigazgatója) és Margit Kopp (Esterházy Magánalapítvány) Hanns Schell műgyűjtővel közösen nyitották meg április 12-én Fraknó Várában az új kiállítást.


Ami nagyban a vár, kicsiben a kincstárak és a kincses ládák. A kastély esetében a behatolást ellehetetlenítő, durva, leküzdhetetlen akadályt képező kőfalak, a várárok és a felvonóhíd, valamint a hatalmas várfalak jelentik a védelmet. Az Esterházy hercegek nemcsak a bevehetetlen várban bíztak, hanem kincstárat is létesítettek, amely csupán egy titkos járaton keresztül volt megközelíthető.


A fraknói várban izgalmas időszaki kiállítás járja körül a védelem és a kincs összefüggését. Az Esterházy Magánalapítvány a vár második emeletén, a grazi Schell gyűjteménnyel közösen több mint 150
kiállított tárgy alapján mutatja be, milyen rafinériával védték magukat a kincsek birtokosai. Minden korszakból láthatók olyan különleges kiállítási tárgyak, mint az ereklyetartók, a trubadúrládák, a kincses ládák és mindenekelőtt a kincstári tárgyak. Kifinomult rejtekhelyek, rafinált zárszerkezetek és láthatatlan zsanérok tartják távol a betolakodókat a kincsek megőrzésére szolgáló eszközök különféle formáinál.

Tehát a "Kincsek és megóvásuk" időszaki kiállítás beszédes módon azt mutatja be, hogy a kincsek birtoklóinak bizony használniuk kell a képzelőerejüket, hogy megóvják azokat. Hanns Schell, extrém hegymászó és gyűjtő több ezer tárgyat hozott magával expedícióiból, közülük a legérdekesebbek láthatók Fraknó Várában.

esterhazy.at 
 

Nincsenek megjegyzések: