2017. március 7., kedd

Összecserélt címek




Gál Krisztián grafikusművész, a 3. Tematikus Tárlat győztesének kiállítása nyílik március 7-én, kedden 17 órakor az egri Vitkovics Alkotóházban. A 2017. április 6-áig látogatható tárlatot Szőnyeg-Szegvári Eszter művészettörténész nyitja meg.

Összecserélt címek
Gál Krisztián grafikusművész munkái Egerben
„(...) Van tehát ez a nagyon spontánnak tetsző világ, ez a bétaverziószagú kísérleti labor, ami itt most körülvesz, bekebelez és felhasznál minket, ami mégis nagyon kiforrott, kompozícióiban kifinomult, esszenciális - egy markáns egyedi jelrendszer, sajátos ikonográfia. Absztrahál, de mégis ragaszkodik bizonyos formákhoz, testekhez, testiséghez, az alakok, vonalak törvényszerűen mozdulatlanok és mégis tombol bennük a dinamizmus. A színek, kontúrok, körvonalak, a telítettség, vagy az egységesebb, nagyobb formák, a tipó, mind önálló jogukon léteznek a képen, miközben kölcsönhatásban is állnak egymással, de sosem függőségi viszonyban.
A kompozíciót, a témát - ha ezeket egyáltalán kell, vagy lehet nevesíteni - a lehető legváltozatosabb technikák bravúros és könnyed használata, nagyon kifejező arányérzék, emblematikus és attraktív színkezelés és minden egyes apró-cseprő véletlennek, vagy szándékosnak tűnő képei elem, jel, gondolat, egymással kölcsönhatásban és állandó interakcióban alkotja.
Mindez zene. Nem a fülé és nem is a szemé. Olyan, minden érzékszervet elemi erővel megmozgató, ősi alkotóművészet, aminek egy képzőművész a karmestere. (...)"
Szőnyeg-Szegvári Eszter művészettörténész

Gál Krisztián grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett tervezőgrafikus művészdiplomát 1996-ban. Mesterei: Molnár Kálmán, Auth Attila, majd az egyetem után Krzysztof Ducki voltak. 1998-ban alapított saját kreatív stúdiót. 2006-2011 között a Unit magazin művészeti vezetője. Alapító tagja és résztvevője a Bükki Művésztelepnek. Színházi plakátokat készít a Nemzeti Színház, Forrás Színház, Soproni Színház, Veszprémi Színház részére. A Hunnia Records-nak főként jazz és klasszikus zenei kiadványait tervezi. 2014-tól tanít a Budapesti Metropolitan Egyetem művészeti intézetében. Munkáival rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon. Autonóm és tervezőgrafikai munkáit egyéni kiállításokon mutatja be.

EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep
Eger, Széchenyi út 55.

www.krisztiangal.com
http://ekmkeger.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: